23948sdkhjf

Studie: Livsmedel inte problemet när det kommer till mikroplaster

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

En studie vid Göteborgs universitet visar att andra exponeringsvägar än livsmedel och kranvattten är 40 miljoner gånger högre.

Diskussionen om mikroplaster i livsmedel riskerar att flytta fokus från det riktiga problemet: hur plast produceras och konsumeras, menar Bethanie Carney Almroth vid Göteborgs universitet, en av forskarna bakom en ny studie om mikroplaster.

Enligt studien, utförd av forskare vid Göteborgs universitet och Danmarks tekniska universitet, ser man att exponeringen för mikroplaster är mycket högre via andra exponeringsvägar än via livsmedel och dricksvatten.

Genom att jämföra den mängd bisfenol A som en människa får i sig under ett år genom att äta skaldjur (som fått i sig mikroplaster) med andra exponeringsvägar, såg man att de senare stod för 40 miljoner gånger högre exponering av mikroplaster än maten.

Läs också: Kritik mot FTI:s plastsortering

Bland annat är kläder gjorda av syntetiskt material en källa till mikroplaster, eftersom de kontinuerligt avger fiber – något som tydliggjordes i studien.

Läs också: Påspant – en succé

– Vi gjorde ett kort test där vi ställde fram vattenglas på ett bord för att se hur många fibrer som föll i dem. Redan efter fyra timmar såg vi liknande eller högre nivåer av plastfibrer som i kranvattnet, säger Therese Karlsson, doktorand vid institutionen för marina vetenskaper, i en kommentar.

Studien visar att människor i större utsträckning utsätts för plast och dess kemikalier på andra sätt än genom livsmedel, och med resultaten i ryggen uppmanar man därför till en mer omfattande och övergripande diskussion om plastkonsumtionen.
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ica-handlaren köpte AIK:s första evighetskort

Krönika
Vinst att samarbeta med leverantörer

Energidryck kan komma att begränsas

Plus

Dagligvaruhandeln missar årligen hundratals miljoner kronor

Experten: Vilja och och kunskap saknas om nya kundgrupper

Så ska Ica starta e-handel i Baltikum

Nyhetsbrev

Plus

”Vi säljer varor från hela världen”

Arkiv
Plus

Matens framtid finns i Stockholm

”Lågpris större hot än Amazon”

Urban Deli vidgar samarbetet med Axfood

Plus

Mötet
Hon vässar ledarskapet ytterligare

Hållbarhetschefen på Ica om sitt MBA-stipendium.

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Han startar lokal näthandel

Axfood ökar ägandet i Urban Deli

Ökar från 50 till drygt 90 procent ägandeskap och fördjupar samarbetet.

Var femte handlare utsatt för hot

Så svarar handlarna i Trygghetsbarometern från Svensk Handel.

Handeln förväntas stå emot lågkonjunkturen

Coop dubbla finalister

Dole säljer i Sverige och Finland

Ica-butik stänger

Helautomatiska måltidslösningar

Dagabs nya färskvarulager får fokus på färdigt.

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Frifräsare öppnar intill Ica i förorten

Mångkulturellt sortiment, e-handel och synergier med en järnaffär i fokus.

Ekologisk mat är sämre för klimatet

Postpanik på Coop

Ica ökar investeringarna

1 500 protesterar mot Ica-nedläggning

Axfoods nya grepp ska vässa e-handeln

Debatt
”Framtidssäkra med omnikanal – titta på Hema”

Nu står det klart: Amazons moln är i gång

Priserna fortsätter att dala

Ledare
Gott nytt logistikår 2019!

Easyfill i deal med Carrefour

Två toppar årets julöl

Chefen har ordet
”Bästa julklappen: en handlingskraftig regering”

På nytt jobb
Han ska tillbaks till butiken

På nytt jobb
Karin Brynell tillsätter ny vd på Metallkretsen

Så många vill köpa sin julskinka utan nitrit

Sänd till en kollega

0.22