Studie: Livsmedel inte problemet när det kommer till mikroplaster

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

En studie vid Göteborgs universitet visar att andra exponeringsvägar än livsmedel och kranvattten är 40 miljoner gånger högre.

Diskussionen om mikroplaster i livsmedel riskerar att flytta fokus från det riktiga problemet: hur plast produceras och konsumeras, menar Bethanie Carney Almroth vid Göteborgs universitet, en av forskarna bakom en ny studie om mikroplaster.

Enligt studien, utförd av forskare vid Göteborgs universitet och Danmarks tekniska universitet, ser man att exponeringen för mikroplaster är mycket högre via andra exponeringsvägar än via livsmedel och dricksvatten.

Genom att jämföra den mängd bisfenol A som en människa får i sig under ett år genom att äta skaldjur (som fått i sig mikroplaster) med andra exponeringsvägar, såg man att de senare stod för 40 miljoner gånger högre exponering av mikroplaster än maten.

Läs också: Påspanten får internationell uppmärksamhet

Bland annat är kläder gjorda av syntetiskt material en källa till mikroplaster, eftersom de kontinuerligt avger fiber – något som tydliggjordes i studien.

Läs också: Kritik mot FTI:s plastsortering

– Vi gjorde ett kort test där vi ställde fram vattenglas på ett bord för att se hur många fibrer som föll i dem. Redan efter fyra timmar såg vi liknande eller högre nivåer av plastfibrer som i kranvattnet, säger Therese Karlsson, doktorand vid institutionen för marina vetenskaper, i en kommentar.

Studien visar att människor i större utsträckning utsätts för plast och dess kemikalier på andra sätt än genom livsmedel, och med resultaten i ryggen uppmanar man därför till en mer omfattande och övergripande diskussion om plastkonsumtionen.


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Coop-etablering upprör i Dalarna

Ica Nära Roma återuppstår

Tillfällig butik räddar sommarhandeln.

Ställde om snabbt

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Fint väder ger säljboost

Dagligvaruhandeln vinner på sol och värme.

Lidl får konkurrens

KF tar upp konkurrensen med Lidl på lokal marknad.

Nyhetsbrev

Lilla Coop gör entré i Sunnemo

Arkiv

Coop Forum Ingelsta stänger

Här är Svensk Digital Handels nya vd

Så hanteras matsvinnet bäst

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

På nytt jobb
Från Arla till Dagrofa

Han byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos dansk dagligvarukoncern.

Hundratals kilo gammal mat beslagtogs i butik

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan

Servicehandelsdagarna flyttar

Nu är nya Trossen invigd

Rootfruit till Island via Danmark

På nytt jobb
Han blir Lidls nya fastighetsdirektör

Efterträder Sverigechefen Johan Augustsson.

Nu är det sill-y season!

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Lidl slår tillbaka: "Har genomfört åtgärderna"

Delar inte Arbetsmiljöverkets bild om fortsatta missförhållanden.

Arbetsmiljöverket hotar Lidl med böter

Uppgifter: Microsoft utmanar Amazon om kassalösa butiker

Det är svenskarnas favoritbär

Axfood och Lidl naggar på Coop

Smoothiebolag ska in på börsen

Matpriserna drar ifrån

Willys kommer till Söder

Fokus på e-handelskonkurrens i ny rapport

Nu tar Axfood upp kampen mot Apotea

Plus

Norrmännen drar urstark gränshandel

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Kedjan som lockar ungdomar

Ingen var nära Nära

Tre av fyra kan beställa nätmat

Starkt år för Coop

Sänd till en kollega

0.235