23948sdkhjf

Små bryggerier tror på sig själva

Lönsamheten för många mikrobryggerier uppges vara låg, enligt en enkätundersökning genomförd av LRF. Samtidigt är framtidstron stark och en stor del tror på snabb vändning.
Sverige har i dag 550 tillverkare av alkoholdrycker, varav drygt 300 är mindre bryggerier – branschen i sig sysselsätter cirka 5 000 personer av vilka hälften arbetar i mindre och medelstora företag.

Det är några av slutsatserna som Lantbrukarnas Riksförbund, tillsammans med flera aktörer inom den svenska dryckesbranschen, funnit i och med framtagandet av Dryckesrapporten 2018.

Främst står alltså mikrobryggerierna, som tillsammans omsätter omkring 1,5 miljarder kronor och sysselsätter 1 700 personer. Segmentet har sett en explosionsartad ökning av producenter, som för tio år sedan endast var 40 stycken.

I rapporten har man frågat ett 40-tal bryggerier om både dagsläget och framtiden, där många – trots osäkra siffror – tror starkt på framtiden.

Drygt hälften av de tillfrågade uppger att lönsamheten är ganska dålig eller mycket dålig. Resterande har svarat antingen tvekande/vet ej eller att den är ganska god – ingen svarade att den är mycket god. Samtidigt tror många att de kan vända på myntet. Av de tillfrågade förväntar sig 74 procent att lönsamheten kommer bli mycket eller ganska god inom de två närmsta åren.

Även destillerier och vingårdar har tillfrågats genom enkäter, där flera lutar mot att expandera och anställa fler. Inom dessa områden är det oftast kringverksamhet som dryckesprovningar som drar in pengarna.

Från LRF ser man att potentialen är stor för mer tillväxt, men menar att reglerna bör ändras för att underlätta för dryckesföretagen.

– En viktig faktor är exempelvis att det ges möjlighet att få sälja sina egna produkter i gårdsbutiken. Om branschen får möjlighet att utveckla sin potential så kommer det att på tio års sikt leda till tusentals nya arbete på landsbygden, säger Anders Källström, vd för LRF, i ett pressmeddelande.

Utöver LRF medverkade Box Destilleri, Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier, Föreningen Svenskt Vin, Mackmyra Whisky, The Absolut Company och Saturnus i att ta fram rapporten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125