23948sdkhjf

Dags att bygga verkstad - på riktigt

Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna om vår tids trygghetsutmaningar.

Efter några år av rop från handeln har äntligen övriga samhället vaknat för frågan om brott i butik. Många blir förfasade över hur illa det är och förståelsen för att det behöver ske förändringar är stor. Från handeln har vi lyft fram ett antal punkter som nu hörs i debatten.

Fler och närvarande poliser, möjlighet för domstolar att portförbjuda enskilda personer att besöka en viss butik, att obetalda böter ska omvandlas till fängelse samt att alla stöldbrott i butik ska bli utredda och den som har gjort det ska få känna av konsekvenserna. Inte som idag när riksåklagaren uppmanar polisen att inte göra någon om beloppet på det stulna är 60 kronor eller mindre. Något som idag fungerar som frikort för många yrkestjuvar.

Eftersom det är valår och trygghetsfrågorna kommit upp på dagordningen står nu alltfler politiker och pratar om vikten av att återskapa förtroendet för den svenska rättsapparaten, ett förtroende som i BRÅs senaste trygghetsundersökning är rekordlågt bland medborgarna.

Det är i detta läge som en tanke smyger sig in och det är att vi under lång tid byggt upp en ovana att faktiskt göra saker i staten. Trettio år av avreglering och outsourcing har gett många vinster för samhället, men det har samtidigt skapat brister när det faktiskt behövs statlig verkstad.

Det finns bland många politiker och tjänstemän en stor tilltro till att allt går att lösa med en samordnare och en webbplats. Ordet "samverkan" har varit ett modeord några år nu men om man borrar lite i det så visar det sig oftast betyda att någon har fått i uppdrag att göra något, men att det inte finns några resurser avsatta till det. Här behöver vi tänka om, det är svårt att bekämpa bränder i Västmanland med samordnare, webbsidor och samverkan. Vi behöver brandmän, vattenbombplan och annan utrustning för det. Samma sak när det kommer till brottsbekämpning.

På kort sikt får vi ta de resurser som finns och göra det bästa av det, men på lite längre sikt måste det till ökade resurser till rättsväsendet. Både i form av människor och utrustning, men även i form av moderniserade lagar. Lagar som är anpassade till internationella stöldligor, anpassade till människor som inte har för avsikt att betala böter och som rent allmänt anser att det är lågstatus att leva inom de ramar samhället har satt upp. Dags att börja bygga verkstad. På riktigt. Från grunden.

Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.597