Dags att bygga verkstad - på riktigt

Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna om vår tids trygghetsutmaningar.

Efter några år av rop från handeln har äntligen övriga samhället vaknat för frågan om brott i butik. Många blir förfasade över hur illa det är och förståelsen för att det behöver ske förändringar är stor. Från handeln har vi lyft fram ett antal punkter som nu hörs i debatten.

Fler och närvarande poliser, möjlighet för domstolar att portförbjuda enskilda personer att besöka en viss butik, att obetalda böter ska omvandlas till fängelse samt att alla stöldbrott i butik ska bli utredda och den som har gjort det ska få känna av konsekvenserna. Inte som idag när riksåklagaren uppmanar polisen att inte göra någon om beloppet på det stulna är 60 kronor eller mindre. Något som idag fungerar som frikort för många yrkestjuvar.

Eftersom det är valår och trygghetsfrågorna kommit upp på dagordningen står nu alltfler politiker och pratar om vikten av att återskapa förtroendet för den svenska rättsapparaten, ett förtroende som i BRÅs senaste trygghetsundersökning är rekordlågt bland medborgarna.

Det är i detta läge som en tanke smyger sig in och det är att vi under lång tid byggt upp en ovana att faktiskt göra saker i staten. Trettio år av avreglering och outsourcing har gett många vinster för samhället, men det har samtidigt skapat brister när det faktiskt behövs statlig verkstad.

Det finns bland många politiker och tjänstemän en stor tilltro till att allt går att lösa med en samordnare och en webbplats. Ordet "samverkan" har varit ett modeord några år nu men om man borrar lite i det så visar det sig oftast betyda att någon har fått i uppdrag att göra något, men att det inte finns några resurser avsatta till det. Här behöver vi tänka om, det är svårt att bekämpa bränder i Västmanland med samordnare, webbsidor och samverkan. Vi behöver brandmän, vattenbombplan och annan utrustning för det. Samma sak när det kommer till brottsbekämpning.

På kort sikt får vi ta de resurser som finns och göra det bästa av det, men på lite längre sikt måste det till ökade resurser till rättsväsendet. Både i form av människor och utrustning, men även i form av moderniserade lagar. Lagar som är anpassade till internationella stöldligor, anpassade till människor som inte har för avsikt att betala böter och som rent allmänt anser att det är lågstatus att leva inom de ramar samhället har satt upp. Dags att börja bygga verkstad. På riktigt. Från grunden.

Pär Bygdeson, vd LivsmedelshandlarnaHåll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

City Gross starke man

– Vi har riggat för att vara snabbare och flexiblare framåt, säger vd Peter Lund.

På nytt jobb
De tar plats i Paradiset

De ska leverera maten till St1

Blippande på frammarsch

Det är blippandet och NFC-tekniken som är den minsta gemensamma nämnaren för nästan alla kontaktlösa betalningar.

Krönika:
Ledare
Svensk mat för svenska magar

Nyhetsbrev

Plus

Mötet
"Kundkontakt i kassan är absolut roligast"

Sakinah Khoja Mohammad har varit i Sverige 3,5 år. Nu jobbar hon som lärling på Willys i Länna. Hon klarade två tuffa gallringar för att få platsen.

Arkiv

Bättre för Coop Øst

Coop Øst ökade vinsten med nio miljoner norska kronor till 88 miljoner. Föreningen, som bland annat deläger Sveriges största dagligvarubutik, ökade omsättningen till 6,6 miljarder kronor. Återbäringen till medlemmarna var, som tidigare meddelats, 54 miljoner kronor.

På nytt jobb
Ny CFO på Zetadisplay

TV
Framtiden skymtade på Innoday

Coop Värmland siktar på vinst i år

Fjolåret blev ytterligare ett förlustår för Coop Värmland. Men åtgärderna som satts in gör att föreningens vd Tomas Sjölander förutspår vinst redan i år.

Unilever rustar mot uppköp

Glöm brexit! Unilevers beslut att lämna London och ha hela huvudkontoret i Rotterdam handlar om att rusta mot fientliga uppköp. Fjolårets försök av den amerikanske investerargurun Warren Buffett chockade företagsledningen.

Nytt fall av fågelinfluensa i Sverige

Walmart anklagas för illegala metoder i e-handeln

Världens största detaljhandelskedja har blivit stämda av sitt tidigare stjärnskott.

Coop stoppar mjölkhamstring

Kinesiska turister tömmer hyllorna på mjölkersättning i Danmark.

Plus

Coca-Cola – en schlager i 65 år

”Koffeinhaltiga läskedrycker blir knappast schlager här”, spådde Fri Köpenskap i en rubrik 1953 inför Sverige-lanseringen av Coca-Cola.

Krönika: Varorna som kampanjas mest i påsk

TV
Framtidens butik formas i Finland

En dygnetruntöppen, sömlös mix av digitala och fysiska upplevelser. Finländska K-gruppens idéer om framtidens livsmedelsbutik börjar få konkret form. Om tio år kan den vara verklighet.

Coop Väst: Dagligvaror ökade

Östermalmsbutiken står med ny skrud

Cloettachef lämnar – blir ägare i Paolo Robertos livsmedelsmärke

Förre Candyking-ägaren Dani Evanoff lämnar sin topposition i Cloetta för att satsa på egna investeringsbolaget Evanoff Group. Två investeringar är redan genomförda.

Fairtrade "mest kända" miljömärkningen

Ica Försäkring etablerar i Växjö

Ica Försäkring flyttar sitt callcenter till Växjö och rekryterar från flyktade konkurrenten.

Ersättande lösgodischef i Cloetta klar

På nytt jobb
Hon är ny press- och pr-ansvarig på Lidl

På nytt jobb
Två nya regionchefer på City Gross

Netto går hårt ut

Öl från stammen

Matpriserna ökar återigen

På nytt jobb
Han är ny butikschef i Falun

City Gross får kritik för importerat kött

Använd vilket kort du vill på Lidl

Rekord för svenska mjölkkor

Polisen utreder mordförsök vid mataffär

På nytt jobb
Han ska fixa frukten på Bergendahls Food

Fortsatt tufft för Kf Göta

Icas vd fick sänkt ersättning

Sänd till en kollega

1.868