Ont om rätt arbetskraft

| Av Annika Tidehorn | Tipsa redaktionen

Alldeles för få unga personer siktar på en framtid inom livsmedelsindustrin. 

Med utgångspunkt i hur arbetskraften ser ut idag och vad vi behöver framöver har ett samarbete mellan Livsmedelsföretagen, LRF, SLA Arbetsgivarna, Hushållningssällskapet, Arbetsförmedlingen och Bemanningsföretagen inletts.

Läs också: Bristande kunskap om livsmedelsförpackningar

Projektet är delfinansierat av Europeiska socialfonden för att kartlägga var arbetskraftsbehoven kommer att uppstå och vilka utbildningsinsatser som behövs. 

– Tanken är att få en bild av vad som behövs för att klara produktionen av svenska livsmedel för egen konsumtion och för export, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

– Om vår jordbruksnäring och livsmedelsproduktion ska kunna möta de ambitiösa tillväxtmålen och den ökande efterfrågan som finns så kommer det att behövas mer arbetskraft. Det handlar om såväl forskare, ingenjörer, experter inom produktionssystem som ekonomer. Tyvärr har livsmedelsindustrin svårt med arbetskraften i dagsläget då många väljer andra yrkesbanor. Vi ser redan nu stora behov av medarbetare som kan övervaka och styra större industriprocesser inom mejerier, bagerier och bryggerier. Men det gör även annan industri, så vi har dem att konkurrera med, säger Carl Eckerdal.

I dagsläget väger det över mot kollektivanställda i större utsträckning än tjänstemän.

– Mixen behöver ändras eftersom framtiden kräver mer automatiseringar och robotiseringar. Det handlar också om att få till en starkare beställarkompetens. Det är inte heller säkert att en lågkonjunktur råder bot på dessa problem då det är alltför många som saknar rätt kunskaper. Framåt sommaren bör vi i alla fall ha en ordentlig kartläggning färdig som vi kan presentera för politiker och beslutsfattare. Industrin har så klart också ett eget ansvar också att locka till sig ny arbetskraft genom att visa på karriärmöjligheter, säger han.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Lidl expanderar i Göteborg

Nazister demonstrerar utanför Ica-butik

Upp till 3 000 nazister kan samlas utanför Ica på Kungsholmen i Stockholm. ”Vi är förberedda”, säger handlaren.

Läskgigant köper Sodastream

Köper kolsyreföretaget för miljarder.

Ica tar hem baconen

Instabox satsar stort

Matrebellerna upp 2,4 procent

Bergendahls försäljning under andra kvartalet steg med en procent i samtliga butiker. För Matrebellerna blev siffran 2,4 procent. ”Vi har ökat varje månad sedan 2009”, säger Thomas Biverstedt, talesperson för Matrebellerna.

Nyhetsbrev

Ica-handlarens mardrömssommar

Omdirigering av tågtrafiken vid Stockholm centralstation kan förstöra året för Ica-handlaren. ”Det är en mardröm”.

Arkiv

Ica: ”Prispress är det sista vi vill ha”

Finalisterna klara inför Dagligvarugalan

Ta del av hela listan inför Sveriges viktigaste branschevent.

På nytt jobb
Hon blir Spoons nya försäljningschef

" Att få chansen att driva affären framåt känns spännande och roligt"

Spannmålsbrist ger prissmäll i butikshyllorna

Mat hos Muji på Åhléns

Den japanska kedjan bygger stort och nytt på Åhléns City i Stockholm och plockar in färdigrätter, sötsaker och snacks i sortimentet.

Svenska ägg kan bli dyrare efter extrema värmen

Anledningen: Ökat pris på foder.

Ny packlösning för minskat matsvinn

Axfood överväger att fimpa engångsgrillarna

Ny mejerimärkning stoppar svinn

Nu inför Arla en ny datummärkning för att konsumenterna ska slänga mindre mat.

Hallå där, Johannes Cullberg!

Grundare och vd av Paradiset och en av talarna på Retaildagen.

Kattungar hittades på Icas centrallager

Märkligt fynd i Helsingborg.

Köttkriget igång: ”Priset rekordlågt”

Sommarens torka har tvingat bönderna till nödslakt. Nu driver hela Ica-blocket ett kraftigt kampanjtryck på svenskt kött. "När Ica går ut så här brett visar de tydligt att det är det här priset som gäller", säger Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen till Fri Köpenskap.

Skärgårdshandlarens megasommar

Ica släpper världsunik tjänst

Nu kan Icas kunder mäta sin egen klimatpåverkan.

Bristande kunskap om livsmedelsförpackningar

Algavtal för sydkoreansk marknad

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott.

Magnus Rosén lämnar som e-handelschef på Ica

Icas darkstore-satsning pressar resultaten i det andra kvartalet. – Det är helt mitt eget beslut, säger han till Fri Köpenskap.

Konsum i Karlstad bygger om

Kinnevik satsar på norsk nätmat

Nu kan du prata med MonICA

Ny nod för life science och livsmedel

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Värmen sänker tron på framtiden

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Nätapoteket får sälja receptbelagt

Aldi rustar upp 150 butiker

Butik skänkte godis efter olycka

Synen på e-handel förändras

Importföretag firar framgångar

Sänd till en kollega

0.183