23948sdkhjf

Ont om rätt arbetskraft

| Av Annika Tidehorn | Tipsa redaktionen

Alldeles för få unga personer siktar på en framtid inom livsmedelsindustrin. 

Med utgångspunkt i hur arbetskraften ser ut idag och vad vi behöver framöver har ett samarbete mellan Livsmedelsföretagen, LRF, SLA Arbetsgivarna, Hushållningssällskapet, Arbetsförmedlingen och Bemanningsföretagen inletts.

Läs också: Hon är ny chef på Livsmedelsföretagen

Projektet är delfinansierat av Europeiska socialfonden för att kartlägga var arbetskraftsbehoven kommer att uppstå och vilka utbildningsinsatser som behövs. 

– Tanken är att få en bild av vad som behövs för att klara produktionen av svenska livsmedel för egen konsumtion och för export, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

– Om vår jordbruksnäring och livsmedelsproduktion ska kunna möta de ambitiösa tillväxtmålen och den ökande efterfrågan som finns så kommer det att behövas mer arbetskraft. Det handlar om såväl forskare, ingenjörer, experter inom produktionssystem som ekonomer. Tyvärr har livsmedelsindustrin svårt med arbetskraften i dagsläget då många väljer andra yrkesbanor. Vi ser redan nu stora behov av medarbetare som kan övervaka och styra större industriprocesser inom mejerier, bagerier och bryggerier. Men det gör även annan industri, så vi har dem att konkurrera med, säger Carl Eckerdal.

I dagsläget väger det över mot kollektivanställda i större utsträckning än tjänstemän.

– Mixen behöver ändras eftersom framtiden kräver mer automatiseringar och robotiseringar. Det handlar också om att få till en starkare beställarkompetens. Det är inte heller säkert att en lågkonjunktur råder bot på dessa problem då det är alltför många som saknar rätt kunskaper. Framåt sommaren bör vi i alla fall ha en ordentlig kartläggning färdig som vi kan presentera för politiker och beslutsfattare. Industrin har så klart också ett eget ansvar också att locka till sig ny arbetskraft genom att visa på karriärmöjligheter, säger han.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Alkoholfri glögg återkallas

Krönika
Plasten ersätts med egen påse

Lennart Wallander, vd på Food & Friends, i en krönika om plastens framtid och Bring Your Own-rörelsen.

Nio år senare – nu prövar Lidl igen

Så blir Coop-butiken i Sundbyberg

UPPDATERAD: Så satsar Coop 2019

Här finner du information om alla etableringar – butik för butik.

Terassläge i Haninge

Nyhetsbrev

Malmö får ny Coop

Arkiv

Strålande satsning i Falkenberg

Plus

Mötet
"Köttfrågan får inte polariseras"

Toalettsitsar stjäls på City Gross

Nedläggningstrend i Icas posthantering?

Två dagar efter senaste nedläggningen. Nu slutar ytterligare två Ica-butiker som postombud. ”Får inte plats med livsmedel”.

Här öppnar Coop i mars

Butikens tak rasade in

Personal skadad efter väpnade rån

Svenskarna vill ändra sina matvanor

Axfood backar efter matbluffen

Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Marie Nygren om nya vd-rollen på KF

Högst Service Score i handeln fem år i följd. Nu ska Systembolagets vice vd leda KF mot starkare resultat: ”Skapa förutsättningar”.

Coop med nytt kreditkort

Ortens enda butik flyttar - och fördubblas i storlek

City Gross Marknadsplats ska växa

Hon blir ny vd för KF

Årets matbluff – alla finalisterna

Palmolja i det svenska smöret och äppelbas i grönsaksjuicen. 120 nomineringar har blivit fem finalister: ”Här har man verkligen lurat kunderna”.

Systemet med returlådor sprids

Fazer satsar 400 miljoner i ny produktionsenhet

På nytt jobb
Algföretaget rekryterar för expansion

Ica Kvantum lägger ned posten

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Ica Fastigheter rekryterar

Amazon letar butikslokaler

Bergendahls minskade svinnet 2018

Atria åtalas efter dödsfall

Stabila priser under julen

På nytt jobb
Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Whyred och Hope tar vd från Axel Johnson

Nyhléns Hugosons köper norrländsk klassiker

Sänd till en kollega

0.115