23948sdkhjf

Ont om rätt arbetskraft

| Av Annika Tidehorn | Tipsa redaktionen

Alldeles för få unga personer siktar på en framtid inom livsmedelsindustrin. 

Med utgångspunkt i hur arbetskraften ser ut idag och vad vi behöver framöver har ett samarbete mellan Livsmedelsföretagen, LRF, SLA Arbetsgivarna, Hushållningssällskapet, Arbetsförmedlingen och Bemanningsföretagen inletts.

Läs också: Torkan ger kostnadschock för matbranschen

Projektet är delfinansierat av Europeiska socialfonden för att kartlägga var arbetskraftsbehoven kommer att uppstå och vilka utbildningsinsatser som behövs. 

– Tanken är att få en bild av vad som behövs för att klara produktionen av svenska livsmedel för egen konsumtion och för export, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

– Om vår jordbruksnäring och livsmedelsproduktion ska kunna möta de ambitiösa tillväxtmålen och den ökande efterfrågan som finns så kommer det att behövas mer arbetskraft. Det handlar om såväl forskare, ingenjörer, experter inom produktionssystem som ekonomer. Tyvärr har livsmedelsindustrin svårt med arbetskraften i dagsläget då många väljer andra yrkesbanor. Vi ser redan nu stora behov av medarbetare som kan övervaka och styra större industriprocesser inom mejerier, bagerier och bryggerier. Men det gör även annan industri, så vi har dem att konkurrera med, säger Carl Eckerdal.

I dagsläget väger det över mot kollektivanställda i större utsträckning än tjänstemän.

– Mixen behöver ändras eftersom framtiden kräver mer automatiseringar och robotiseringar. Det handlar också om att få till en starkare beställarkompetens. Det är inte heller säkert att en lågkonjunktur råder bot på dessa problem då det är alltför många som saknar rätt kunskaper. Framåt sommaren bör vi i alla fall ha en ordentlig kartläggning färdig som vi kan presentera för politiker och beslutsfattare. Industrin har så klart också ett eget ansvar också att locka till sig ny arbetskraft genom att visa på karriärmöjligheter, säger han.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Santa Maria byter kryddlock – igen

Ägaren Paulig Foods väljer att lyssna på kritiken.

På nytt jobb
Ny CFO på Pricer

Ikeas nya vegankorvar säljer som smör

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Guldfågeln förbjuds att sälja sitt lager nuggets. Anledningen är att kasserat kött använts vid tillverkningen.

Ica hotas med vite

Nyhetsbrev

Dagligvarugalan
Årets butik vässas av konkurrensen

"Vi analyserar deras styrkor och gör vad vi kan för att bli ännu bättre". Ica Maxi Nacka tipsar om hur man blir bäst.

Arkiv

Kopplar upp 1 500 bevakningskameror

Stormen mot Mathem växer

Nu kommer nästa smäll. Sex av tio kassar hos Mathem är för varma enligt Aftonbladets mätningar. Men kedjans egna mätningar visar en annan bild.

Ica vill samla hela privatekonomin i app

Mathems vd sågar granskningen

Mötet
De satsar allt på bananimporten

Coop satsar på stadsodling i butik

Satsningen sker tillsammans med svenska foodtech-startupen Grönska.

"Den här gången går det inte att trolla bort de ökade kostnaderna"

Producenterna vädjar till handeln efter torkan.

Coop släpper ny e-handelsbomb

Nu kommer nästa del i Coops e-handelsplaner. ”Börjar med hemleveranser under helgen”.

Krönika
”Magkänslans tid är förbi”

Nu ska Änglamark förändras i grunden

Priset på mat följer inflationen

Mathem anklagas för matsnusk

Anklagas för att mögel, varma bilar och usla arbetsförhållanden.

På nytt jobb
Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Axfood satsar på mindre plast och ökad hållbarhet

"På sikt kommer fler och fler förpackningar att bytas ut"

Gränshandeln: ”Kan tappa tio procent”

Kedjan inför blockchain – i grönsaksdisken

Efter City Gross och Coop gått bet - nu vill Lidl försöka

Svenska kött- och charkföretag satsar på export

HK Scan säger upp 165

Ny Stora Coop till Stockholm

På nytt jobb
Ny Kvantum-handlare

Här har Lidl storslagna planer

Då lämnar Axfood sin kvartalsredovisning

Torkan ger kostnadschock för matbranschen

”Skitmarginaler”

”Nu kanske man får andas”

På nytt jobb
Han tar över Stora Coop

Trög månad för Ica

På nytt jobb
Kommunikationschef lämnar Coop

Sänd till en kollega

0.19