Ont om rätt arbetskraft

| Av Annika Tidehorn | Tipsa redaktionen

Alldeles för få unga personer siktar på en framtid inom livsmedelsindustrin. 

Med utgångspunkt i hur arbetskraften ser ut idag och vad vi behöver framöver har ett samarbete mellan Livsmedelsföretagen, LRF, SLA Arbetsgivarna, Hushållningssällskapet, Arbetsförmedlingen och Bemanningsföretagen inletts.

Läs också: Export i fokus för Livsmedelsföretagen

Projektet är delfinansierat av Europeiska socialfonden för att kartlägga var arbetskraftsbehoven kommer att uppstå och vilka utbildningsinsatser som behövs. 

– Tanken är att få en bild av vad som behövs för att klara produktionen av svenska livsmedel för egen konsumtion och för export, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

– Om vår jordbruksnäring och livsmedelsproduktion ska kunna möta de ambitiösa tillväxtmålen och den ökande efterfrågan som finns så kommer det att behövas mer arbetskraft. Det handlar om såväl forskare, ingenjörer, experter inom produktionssystem som ekonomer. Tyvärr har livsmedelsindustrin svårt med arbetskraften i dagsläget då många väljer andra yrkesbanor. Vi ser redan nu stora behov av medarbetare som kan övervaka och styra större industriprocesser inom mejerier, bagerier och bryggerier. Men det gör även annan industri, så vi har dem att konkurrera med, säger Carl Eckerdal.

I dagsläget väger det över mot kollektivanställda i större utsträckning än tjänstemän.

– Mixen behöver ändras eftersom framtiden kräver mer automatiseringar och robotiseringar. Det handlar också om att få till en starkare beställarkompetens. Det är inte heller säkert att en lågkonjunktur råder bot på dessa problem då det är alltför många som saknar rätt kunskaper. Framåt sommaren bör vi i alla fall ha en ordentlig kartläggning färdig som vi kan presentera för politiker och beslutsfattare. Industrin har så klart också ett eget ansvar också att locka till sig ny arbetskraft genom att visa på karriärmöjligheter, säger han.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

På nytt jobb
Han är klar för Saltå kvarn

Jonas Regnér, bland annat tidigare vd för Gooh, tar över vd-tjänsten hos Saltå.

Sverige får undantag i EU:s nya ekoregler

Från 2021 måste odlade produkter ha markkontakt för att räknas som ekologiska – Sverige får längre tid för anpassning.

Axfood vill se levnadslöner

På nytt jobb
Ny ordförande i DLF

Kopparbergs gjorde vinst

Rött ljus för torsken i hela Östersjön

Nyhetsbrev

Krönika
5 stora frågor som påverkar din butik idag och i framtiden

Arkiv

Här öppnar 7-eleven sin deli

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Energidrycksjättens märke mer klös än gaffel, tyckte Patent- och registreringsverket.

Walmart slutar med självscannings-app

Axfood drar ner på sockret

150 ton mindre socker i den egna läsken.

På nytt jobb
Från Orkla till Klädesholmen

Krönika:
Chefen har ordet
Kanske tåget har gått för vin i butik

Fullt av Fritt Från

Ica med ny värd i Borlänge och Strängnäs

Omval och nya ledamöter hos Svensk Handel

Paradiset bjuder på ny runda

Satsar på crowdfunding – igen.

På nytt jobb
Ny ordförande för Fiskbranschen

De fick Guldkompassen

Så kan butiksdöden fintas – fem avgörande rekommendationer

På nytt jobb
Cloettas nya finanschef hämtas från Arla

Krönika:
Ledare
Hög tid att nominera

Hemköp öppnar näthandel för företag

Mötet
Framtiden är redan här

Krönika: Matpriskollen: Gurkor fortsatt populära

De är nya i Icahandlarnas styrelse

Dagligvaror växer mest på nätet

Dansk Supermarked byter namn

Reitan blir postombud

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Svensk satsning på 200 obemannade butiker

På nytt jobb
Han blir chef för Coop Tomtebo

Aldi backar rejält

Oklart om finsk ölförsäljning

Nya Falunbutiken utsatt för skadegörelse

Försenat tåg – då höll butiken öppet längre

Sänd till en kollega

0.199