23948sdkhjf

Ont om rätt arbetskraft

Alldeles för få unga personer siktar på en framtid inom livsmedelsindustrin. 

Med utgångspunkt i hur arbetskraften ser ut idag och vad vi behöver framöver har ett samarbete mellan Livsmedelsföretagen, LRF, SLA Arbetsgivarna, Hushållningssällskapet, Arbetsförmedlingen och Bemanningsföretagen inletts.

Projektet är delfinansierat av Europeiska socialfonden för att kartlägga var arbetskraftsbehoven kommer att uppstå och vilka utbildningsinsatser som behövs. 

– Tanken är att få en bild av vad som behövs för att klara produktionen av svenska livsmedel för egen konsumtion och för export, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

– Om vår jordbruksnäring och livsmedelsproduktion ska kunna möta de ambitiösa tillväxtmålen och den ökande efterfrågan som finns så kommer det att behövas mer arbetskraft. Det handlar om såväl forskare, ingenjörer, experter inom produktionssystem som ekonomer. Tyvärr har livsmedelsindustrin svårt med arbetskraften i dagsläget då många väljer andra yrkesbanor. Vi ser redan nu stora behov av medarbetare som kan övervaka och styra större industriprocesser inom mejerier, bagerier och bryggerier. Men det gör även annan industri, så vi har dem att konkurrera med, säger Carl Eckerdal.

I dagsläget väger det över mot kollektivanställda i större utsträckning än tjänstemän.

– Mixen behöver ändras eftersom framtiden kräver mer automatiseringar och robotiseringar. Det handlar också om att få till en starkare beställarkompetens. Det är inte heller säkert att en lågkonjunktur råder bot på dessa problem då det är alltför många som saknar rätt kunskaper. Framåt sommaren bör vi i alla fall ha en ordentlig kartläggning färdig som vi kan presentera för politiker och beslutsfattare. Industrin har så klart också ett eget ansvar också att locka till sig ny arbetskraft genom att visa på karriärmöjligheter, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109