Största minskningen av köttätande på nära 30 år

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Under förra året sjönk köttförbrukningen med 2,6 procent. Det motsvarar den största minskningen sedan 1990.

Förra året var första gången på länge som den totala förbrukningen av kött minskade tydligt. Från 1990 till 2017 har förbrukningen ökat med 41 procent, men de senaste åren har volymen legat stabilt på runt 87,7 kilo per person.

När Jordbruksverket summerar 2017 ser man däremot den största årliga minskningen för förbrukningen sedan 1990: 2,6 procent, vilket motsvarar 2,2 kilo. Under 2017 landade förbrukningen därmed på 85,5 kilo per person, en siffra som räknar in hela slaktvikten – själva konsumtionen är ungefär hälften av detta.

Minskningen syns för alla köttslag, förutom lamm, som ökade med 0,1 kilo. Framförallt minskade förbrukningen av nötkött, som gick ner 1,1 kilo.

Läs också: Regeringen lägger 50 miljoner på att öka ekologiskt

Jordbruksverket har sedan tidigare presenterat siffror som visar att produktionen i landet ökar för alla köttslag – vi väljer helt enkelt svenskt kött i allt högre utsträckning, förutom när det kommer till lamm.

Läs också: MP vill ha skatt på importerat "fulkött"

– Förtroendet för det svenska köttet är alltså högt idag, även om vi äter mindre kött totalt. Det finns många orsaker till den minskade förbrukningen av kött, men vegotrenden, klimatdebatten, hälsoaspekter och etiska skäl är några, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare vid Jordbruksverket.

Vad gäller utvecklingen av marknaden ser Jordbruksverket även att importen minskar, medan exporten ökar. Samtidigt pekar statistiken över förprövade djurstallar mot att produktionen kommer fortsätta öka framöver.

Förbrukning av kött 2017 i kilo per person (2016)
Griskött: 32,7 (33,5)
Nötkött: 24,5 (25,6)
Fågel: 23,2 (23,6)
Lamm: 1,9 (1,8)
Övrigt: 3,2 (3,2)


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

På nytt jobb
Han är klar för Saltå kvarn

Jonas Regnér, bland annat tidigare vd för Gooh, tar över vd-tjänsten hos Saltå.

Sverige får undantag i EU:s nya ekoregler

Från 2021 måste odlade produkter ha markkontakt för att räknas som ekologiska – Sverige får längre tid för anpassning.

Axfood vill se levnadslöner

Kopparbergs gjorde vinst

På nytt jobb
Ny ordförande i DLF

Rött ljus för torsken i hela Östersjön

Nyhetsbrev

Krönika
5 stora frågor som påverkar din butik idag och i framtiden

Arkiv

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Energidrycksjättens märke mer klös än gaffel, tyckte Patent- och registreringsverket.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Walmart slutar med självscannings-app

Axfood drar ner på sockret

150 ton mindre socker i den egna läsken.

På nytt jobb
Från Orkla till Klädesholmen

Krönika:
Chefen har ordet
Kanske tåget har gått för vin i butik

Fullt av Fritt Från

Ica med ny värd i Borlänge och Strängnäs

Omval och nya ledamöter hos Svensk Handel

Paradiset bjuder på ny runda

Satsar på crowdfunding – igen.

På nytt jobb
Ny ordförande för Fiskbranschen

De fick Guldkompassen

På nytt jobb
Cloettas nya finanschef hämtas från Arla

Så kan butiksdöden fintas – fem avgörande rekommendationer

Hemköp öppnar näthandel för företag

Krönika:
Ledare
Hög tid att nominera

Mötet
Framtiden är redan här

Krönika: Matpriskollen: Gurkor fortsatt populära

De är nya i Icahandlarnas styrelse

Dagligvaror växer mest på nätet

Dansk Supermarked byter namn

Reitan blir postombud

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Svensk satsning på 200 obemannade butiker

På nytt jobb
Han blir chef för Coop Tomtebo

Aldi backar rejält

Oklart om finsk ölförsäljning

Nya Falunbutiken utsatt för skadegörelse

Försenat tåg – då höll butiken öppet längre

Sänd till en kollega

0.196