23948sdkhjf

Största minskningen av köttätande på nära 30 år

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Under förra året sjönk köttförbrukningen med 2,6 procent. Det motsvarar den största minskningen sedan 1990.

Förra året var första gången på länge som den totala förbrukningen av kött minskade tydligt. Från 1990 till 2017 har förbrukningen ökat med 41 procent, men de senaste åren har volymen legat stabilt på runt 87,7 kilo per person.

När Jordbruksverket summerar 2017 ser man däremot den största årliga minskningen för förbrukningen sedan 1990: 2,6 procent, vilket motsvarar 2,2 kilo. Under 2017 landade förbrukningen därmed på 85,5 kilo per person, en siffra som räknar in hela slaktvikten – själva konsumtionen är ungefär hälften av detta.

Minskningen syns för alla köttslag, förutom lamm, som ökade med 0,1 kilo. Framförallt minskade förbrukningen av nötkött, som gick ner 1,1 kilo.

Läs också: Ny generaldirektör till Jordbruksverket

Jordbruksverket har sedan tidigare presenterat siffror som visar att produktionen i landet ökar för alla köttslag – vi väljer helt enkelt svenskt kött i allt högre utsträckning, förutom när det kommer till lamm.

Läs också: Ägg från utehöns på gång

– Förtroendet för det svenska köttet är alltså högt idag, även om vi äter mindre kött totalt. Det finns många orsaker till den minskade förbrukningen av kött, men vegotrenden, klimatdebatten, hälsoaspekter och etiska skäl är några, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare vid Jordbruksverket.

Vad gäller utvecklingen av marknaden ser Jordbruksverket även att importen minskar, medan exporten ökar. Samtidigt pekar statistiken över förprövade djurstallar mot att produktionen kommer fortsätta öka framöver.

Förbrukning av kött 2017 i kilo per person (2016)
Griskött: 32,7 (33,5)
Nötkött: 24,5 (25,6)
Fågel: 23,2 (23,6)
Lamm: 1,9 (1,8)
Övrigt: 3,2 (3,2)


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Vd-skifte på Martin & Servera

Rootfruit flaggar för förlust

Nu kan norrmännen hämta mat i lådor

Megahelg väntar: ”Tippar 40 procent upp”

Löning, barnbidrag, pension och Black Friday. Butikerna laddar för megaförsäljning. ”Vi pumpar ut varor”.

Årets julklapp återvunnen

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ledare
Ögontjänare är vi allihopa

Arkiv

Fortsatt förlust för Simris Alg

Nypremiär för Luleåbutik

Ica stöttar Röda Korset i ny julkampanj

På nytt jobb
Hemköps tidigare vd ska lyfta Coop

På nytt jobb
Ny vd för Lindvalls Chark

Lidl tar över egna brödavdelningar

​Löfbergs rekordinvesterar i Karlstad

Satsningen kan bli den största investeringen i företagets historia.

City Gross firade sitt första kvartssekel

Nytt varumärke för Bergendahls

Ett steg närmare ny Svedalabutik

Matpriskollen: Frukt och grönt är säkra kort

Så drabbade snökaoset butikerna

Mötet
"Kanske är jag lite för tydlig med medarbetarna"

Bella Goldman följer sitt hjärta och andas företaget hon jobbar på. – Sådan har jag alltid varit på gott och ont, säger hon.

Svidande kritik mot livsmedelsjättarna

Klart med Coops nya bygge

Butiken öppnar nästa vinter.

Första spadtaget för City Gross tredje

Plus

Nu hårdnar leveranskriget

Mötet
Axfoods HR-direktör slutar

Två butiker – två anlagda bränder

Fazer säljer världens mest sällsynta choklad

Smakstart för Fodis crowdfunding

På nytt jobb
Hon är ny på Coop Nord

Ny Coop i Icas gamla lokaler

Här öppnar City Gross

Butiken satsar på expressbeställning

Handlarna tror på julen

Ny vision och design från Stjärnägg

Matpriserna har sjunkit

Pantade förpackningar sparade 150 000 ton CO2

De ska få svenskarna att upptäcka polska smaker

Sänd till en kollega

0.222