23948sdkhjf

WWF: Matens klimatpåverkan måste minskas kraftigt

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Med ett nytt måltidskoncept vill organisationen att kött ska bli "kryddan" för att på så vis minska matens klimatpåverkan med nära tre fjärdedelar. Främst vill man med konceptet nu nå restauranger, offentliga kök och måltidsleverantörer.

I dagsläget står maten i Sverige för utsläpp motsvarande cirka 2 ton koldioxidekvivalenter per person och år. Men för att nå Parisavtalets mål om högst 1,5 graders global uppvärmning måste svenska hushåll minska matens klimatpåverkan med upp till tre fjärdedelar, menar Världsnaturfonden (WWF).

Som ett verktyg för att nå närmare detta lanserar man därför ett måltidskoncept som framhäver mer växtbaserad mat och en kraftigt minskad köttkonsumtion.

Konceptet, som går under namnet "One planet plate", riktas i första hand mot restauranger, offentliga kök och måltidsleverantörer. Och redan nu har man hittat villiga testobjekt: i mitten av mars blir Karlstad kommun först ut med att använda konceptet i flertalet skolor.

– Vi hoppas nu att fler och fler restauranger, skolor och måltidsleverantörer ansluter sig, säger Anna Richert, matexpert på WWF.

Läs också: WWF: Knepigt hitta svensk ekoskinka

Bland annat ska man i konceptet använda sig av en "klimatbudget" för måltiderna, där max 11 kilo växthusgaser per vecka släpps ut. Beräkningarna utgår från menyer vars basvaror kommer från växtriket – proteinerna ska vara gröna och köttet helst en "krydda", säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén.

I det förslag till veckomeny som WWF tagit fram har endast några få av rätterna animaliska produkter, och bara en innehåller nötkött.

Läs också: Svenskarna positiva till förbud mot engångsplastartiklar

Samtidigt lanserar man även en digital matkalkylator riktad mot privatpersoner, där man kan testa olika sammansättningar av rätter för att se klimatpåverkan.

One planet plate har enligt WWF tagits fram i samråd med och beräkningar från forskare på SLU, Rise och Stockholm resilience centre och kommer att uppdateras och utvecklas när ny kunskap kommer fram via forskare och universitet, meddelar organisationen.
Mer om: klimatpåverkan | WWF
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

UPPDATERAD: Så satsar Coop 2019

Här finner du information om alla etableringar – butik för butik.

Så blir Coop-butiken i Sundbyberg

Krönika
Plasten ersätts med egen påse

Lennart Wallander, vd på Food & Friends, i en krönika om plastens framtid och Bring Your Own-rörelsen.

Alkoholfri glögg återkallas

Terassläge i Haninge

Nio år senare – nu prövar Lidl igen

Nyhetsbrev

Plus

Mötet
"Köttfrågan får inte polariseras"

Arkiv

Malmö får ny Coop

Strålande satsning i Falkenberg

Här öppnar Coop i mars

Toalettsitsar stjäls på City Gross

Nedläggningstrend i Icas posthantering?

Två dagar efter senaste nedläggningen. Nu slutar ytterligare två Ica-butiker som postombud. ”Får inte plats med livsmedel”.

Personal skadad efter väpnade rån

Butikens tak rasade in

Svenskarna vill ändra sina matvanor

Axfood backar efter matbluffen

Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Marie Nygren om nya vd-rollen på KF

Högst Service Score i handeln fem år i följd. Nu ska Systembolagets vice vd leda KF mot starkare resultat: ”Skapa förutsättningar”.

Hon blir ny vd för KF

City Gross Marknadsplats ska växa

Coop med nytt kreditkort

Ortens enda butik flyttar - och fördubblas i storlek

Årets matbluff – alla finalisterna

Palmolja i det svenska smöret och äppelbas i grönsaksjuicen. 120 nomineringar har blivit fem finalister: ”Här har man verkligen lurat kunderna”.

Systemet med returlådor sprids

Fazer satsar 400 miljoner i ny produktionsenhet

På nytt jobb
Algföretaget rekryterar för expansion

Ica Kvantum lägger ned posten

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Ica Fastigheter rekryterar

Amazon letar butikslokaler

Bergendahls minskade svinnet 2018

Atria åtalas efter dödsfall

Stabila priser under julen

På nytt jobb
Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Nyhléns Hugosons köper norrländsk klassiker

Whyred och Hope tar vd från Axel Johnson

Sänd till en kollega

0.122