WWF: Matens klimatpåverkan måste minskas kraftigt

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Med ett nytt måltidskoncept vill organisationen att kött ska bli "kryddan" för att på så vis minska matens klimatpåverkan med nära tre fjärdedelar. Främst vill man med konceptet nu nå restauranger, offentliga kök och måltidsleverantörer.

I dagsläget står maten i Sverige för utsläpp motsvarande cirka 2 ton koldioxidekvivalenter per person och år. Men för att nå Parisavtalets mål om högst 1,5 graders global uppvärmning måste svenska hushåll minska matens klimatpåverkan med upp till tre fjärdedelar, menar Världsnaturfonden (WWF).

Som ett verktyg för att nå närmare detta lanserar man därför ett måltidskoncept som framhäver mer växtbaserad mat och en kraftigt minskad köttkonsumtion.

Konceptet, som går under namnet "One planet plate", riktas i första hand mot restauranger, offentliga kök och måltidsleverantörer. Och redan nu har man hittat villiga testobjekt: i mitten av mars blir Karlstad kommun först ut med att använda konceptet i flertalet skolor.

– Vi hoppas nu att fler och fler restauranger, skolor och måltidsleverantörer ansluter sig, säger Anna Richert, matexpert på WWF.

Läs också: Nu ska kunderna följa sina klimatavtryck

Bland annat ska man i konceptet använda sig av en "klimatbudget" för måltiderna, där max 11 kilo växthusgaser per vecka släpps ut. Beräkningarna utgår från menyer vars basvaror kommer från växtriket – proteinerna ska vara gröna och köttet helst en "krydda", säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén.

I det förslag till veckomeny som WWF tagit fram har endast några få av rätterna animaliska produkter, och bara en innehåller nötkött.

Läs också: WWF: Knepigt hitta svensk ekoskinka

Samtidigt lanserar man även en digital matkalkylator riktad mot privatpersoner, där man kan testa olika sammansättningar av rätter för att se klimatpåverkan.

One planet plate har enligt WWF tagits fram i samråd med och beräkningar från forskare på SLU, Rise och Stockholm resilience centre och kommer att uppdateras och utvecklas när ny kunskap kommer fram via forskare och universitet, meddelar organisationen.
Mer om: klimatpåverkan | WWF


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mötet
Framtiden är redan här

Trio prisades av Ica

Plus 1

Lågpriskedjorna får nobben av riksdagsledamöter

Ledamöterna väljer bort lågpriskedjorna enligt Fri Köpenskaps undersökning.

City Gross inför papperslösa kvitton

Krönika: Matpriskollen: Gurkor fortsatt populära

Plus

Här handlar riksdagens ledamöter

Nära 67 procent av de svarande från Moderaterna anger Ica som sin huvudsakliga butik.

Nyhetsbrev

De är nya i Icahandlarnas styrelse

Arkiv

Ny Sverigechef på Lidl

Johannes Fieber tar över Lidl i USA.

Framtidens handlare fick stipendier

Totalt 23 kvinnliga Ica-medarbetare fick ledarskapsstipendier.

Nu kommer e-handeln till Sundsvall

Svenska foodtechbolaget expanderar utomlands

Northfork i samarbete med dansk dagligvarujätte.

De vill bygga butik i Mora

Livsmedelskontrollerna ska bli effektivare

Dagligvaror växer mest på nätet

Dansk Supermarked byter namn

Reitan blir postombud

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Fotgängare och cyklister ökar försäljningen

Allt fler går och cyklar i städerna – ”De ekonomiska vinsterna ska inte underskattas”

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Axfood

Hon rekryteras från Clas Ohlson

Swipbox till Gränbystaden

Hemköp flyttar fram vegetariskt

De ska främja fisk- och skaldjursbranschen

De är först med digitala kvitton

Första dagligvarukedjan utan papper.

C vill fasa ut engångsplast

Vill förbjuda plastbestick.

Svensk satsning på 200 obemannade butiker

På nytt jobb
Han blir chef för Coop Tomtebo

Oklart om finsk ölförsäljning

Aldi backar rejält

Nya Falunbutiken utsatt för skadegörelse

Försenat tåg – då höll butiken öppet längre

Pricer får miljonorder

Svensk matproduktion hotad vid kris

Butiken läggs ner – nu vill byborna driva den

Första färskpotatisen skänktes bort

Plus

Här odlas framtida branschlöften

Frukten drog upp matpriserna

Sänd till en kollega

0.168