23948sdkhjf

WWF: Matens klimatpåverkan måste minskas kraftigt

Med ett nytt måltidskoncept vill organisationen att kött ska bli "kryddan" för att på så vis minska matens klimatpåverkan med nära tre fjärdedelar. Främst vill man med konceptet nu nå restauranger, offentliga kök och måltidsleverantörer.
I dagsläget står maten i Sverige för utsläpp motsvarande cirka 2 ton koldioxidekvivalenter per person och år. Men för att nå Parisavtalets mål om högst 1,5 graders global uppvärmning måste svenska hushåll minska matens klimatpåverkan med upp till tre fjärdedelar, menar Världsnaturfonden (WWF).

Som ett verktyg för att nå närmare detta lanserar man därför ett måltidskoncept som framhäver mer växtbaserad mat och en kraftigt minskad köttkonsumtion.

Konceptet, som går under namnet "One planet plate", riktas i första hand mot restauranger, offentliga kök och måltidsleverantörer. Och redan nu har man hittat villiga testobjekt: i mitten av mars blir Karlstad kommun först ut med att använda konceptet i flertalet skolor.

– Vi hoppas nu att fler och fler restauranger, skolor och måltidsleverantörer ansluter sig, säger Anna Richert, matexpert på WWF.

Bland annat ska man i konceptet använda sig av en "klimatbudget" för måltiderna, där max 11 kilo växthusgaser per vecka släpps ut. Beräkningarna utgår från menyer vars basvaror kommer från växtriket – proteinerna ska vara gröna och köttet helst en "krydda", säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén.

I det förslag till veckomeny som WWF tagit fram har endast några få av rätterna animaliska produkter, och bara en innehåller nötkött.

Samtidigt lanserar man även en digital matkalkylator riktad mot privatpersoner, där man kan testa olika sammansättningar av rätter för att se klimatpåverkan.

One planet plate har enligt WWF tagits fram i samråd med och beräkningar från forskare på SLU, Rise och Stockholm resilience centre och kommer att uppdateras och utvecklas när ny kunskap kommer fram via forskare och universitet, meddelar organisationen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093