23948sdkhjf

Tillit är nyckeln till framgångsrik förändring

Tommy Ohlström, vd Kooperativa förbundet om framtiden för KF och Coop.

De senaste åren har inneburit en omfattande förändringsresa för KF och Coop. För mig som vd i KF har tillit hela tiden varit ledordet. Alla, från ordföranden och vd:ar i våra konsumentföreningar till medarbetare på butiksgolven och tjänstemännen i Solna, måste känna sig trygga i de beslut som fattas. Det är en utmaning, men också en nödvändighet, att i ett snabbt genomförandetempo skapa den tilliten. 

KF och Coop har en komplex struktur, där butiker drivs både i konsumentföreningar och dotterbolag. Historiskt har det inneburit att föreningar och bolag ibland agerat med större fokus på den egna framgången än på helhetens. Det har inte alltid, vilket är ett understatement, gagnat lönsamheten. Det har vi nu ändrat på. Under 2017 har våra 31 konsumentföreningar genom KFs styrelse gett ett tydligt mandat till Coop Sverige att fatta gemensamma beslut som sedan ska vara utgångspunkten för butiksdriften. 

Det har också skapats nya strukturer för hur vi ska jobba tillsammans. Coop Sverige ska vara den gemensamma leverantören av varor och tjänster till alla 657 Coopbutiker. Förändringsarbetet drivs under devisen ”Tillsammans gör vi en bättre affär”, för precis så är det. Det är bara tillsammans vi kan skapa långsiktig lönsamhet och tillväxt. 

Mitt ledarskap måste därför bygga på att skapa tillit som en nyckel till lönsamhet. Det är viktigt i allt ledarskap som vill nå en uthållig förändring, men inom KF och Coop är det helt avgörande. KF är ett kooperativt styrt bolag där vare sig jag eller någon annan kan peka med hela handen och säga ”Gör!” Föreningarna är också KFs uppdragsgivare och de är egna juridiska personer. De måste gå med för att de tror att det är rätt väg – däri ligger den stora utmaningen. . 

Dit har vi nått idag. Men mycket återstår – även om organisationsmodellen är på plats återstår själva arbetet. Fortsatt öppenhet, tydlighet och dialog är helt centralt. Sambanden ör tydliga. Med tillit som grund skapas samarbete. Med samarbete vinner du synergier. Med synergierna skapar du vinster, som vi sedan i förlängningen kan använda till mer av medlemsnytta och återbäring. Nu har vi tagit första steget på den vägen. 

Tommy Ohlström, vd Kooperativa förbundet

Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125