23948sdkhjf

Reaktioner på förbundens vildsvins-förslag

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Bucht och regeringen ser förslaget som intressant – branschorganisationen Svenskt viltkött kallar det naivt.

LRF och Svenska jägareförbundets förslag till regeringen, där man vill underlätta för jägare att sälja vildsvinskött till konsumenter och företag, har nu bemötts med reaktioner från flera håll.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger till Land Lantbruk att man tagit emot förslaget och kommer titta vidare på det. Enligt Bucht är det bra att jägare och lantbrukare och kommit med ett gemensamt förslag, då han ser det som en fråga som behöver ett helhetsgrepp.

– Det är positivt med en ökad avskjutning där köttet tas tillvara. Köttet måste vara fritt från trikiner och ha hanterats med samma höga hygieniska kvalitet som vildsvinskött från godkända vilthanteringsanläggningar, säger Sven-Erik Bucht till Land Lantbruk.

I LRF och Svenska jägareförbundets förslag pekar man specifikt mot Tysklands modell som exempel, en modell ministern kallar "intressant".

Branschorganisationen Svenskt viltkött är dock av en annan åsikt – i ett svar kallar de förslaget "en återgång till tidigare, delvis hälsovådlig hantering och försäljning" och pekar mot att det skulle innebära att enskilda jägare och mindre jaktlag ska få sälja vildsvinskött utan veterinärbesiktning och kvalitetskontroll.

Läs också: Malmö får ny Coop

I förslaget menar LRF och Svenska jägareförbundet att jägare ska utbildas för att på så sätt få kunskaper kring livsmedelshantering och vilda djurs sjukdomar – något förbunden kallar viktiga kunskaper som är enkla att lära sig.

Där håller Svenskt viltkött inte med och skriver i sitt svar:

Läs också: Jättar startar riskbolag tillsammans

"Att tro att en enskild jägare skall kunna utbildas för att genomföra dessa besiktningar själv för att säkerställa livsmedelskvalitén är naivt."

Istället hänvisar man till de cirka 140 certifierade vilthanteringsanläggningar som finns i landet, ett system som man menar innebär att endast kvalitetskött når marknaden.

"Dessa anläggningar är väl utbredda i vildsvinstäta områden. På dessa finns i de flesta fall också möjlighet till så kallat ”återtag”. Det vill säga: jägaren lämnar in sitt vilt, får det besiktigat, styckat, förpackat och märkt och kan därefter välja att konsumera det själv eller sälja det vidare," skriver organisationen.
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
6

Matpriskollens undersökning: Willys billigast, Hemköp och Nära dyrast

En småbarnsfamilj kan spara 15 000 kronor per år beroende på val av butik.

Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir testbutik.

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Ica-butik har brunnit ned

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Kunnig säkerhetschef och modern säkerhet bidrar till vinst

Affärsmannaskap viktigt i en roll som förändras snabbt.

Arkiv
Plus

Chefsintervjun
"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Anammas kunder slussas till Coop

Plus

Mötet
Utmaning: "Alla ska dra åt samma håll"

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Astrid Lovén Persson jobbar för att den siffran ska öka. "Ett ägg per dag tycker jag man kan äta."

Katrineholm förbjuder tiggeri

1

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Köttföretag får böta efter sågolycka

Slakteri skållade levande kycklingar

IcaX med ny app mot det uppkopplade köket

Icas innovationshubb släpper ny lösning.

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

Coop levererar nätmat till flygplatsen: ”Mycket mer på gång”

Coop pilottestar e-handel till Landvetter i Göteborg. ”Bara en av väldigt många idéer”, säger Catrin Folkesson, affärsområdesdirektör på Coop Online till Fri Köpenskap.

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Axfood fortsätter köra med Circle K

City Gross och Jontefonden vann pris

Plus

Dagligvarugalan
Vinnarna i fiskdisken på studieresa i Norge

Krönika
Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

"Den lille" Brugsen försvinner i Danmark

Hyvlade timmar i Norrköping återställda

Rusta höjer ribban: 19 butiker nästa verksamhetsår

”Vi lägger in en extra växel”, säger etableringschefen Peter Jansen.

Butikerna hyllar vårbudgeten

Plus

Non food kryper närmare maten

Slopar buräggen i emv

Ica byggde hållbarast

Ny Hemköp öppnad i Malmö

Gränslöst sötsugna norrmän rekordhandlade

Priserna stod stilla under mars

Så mycket väntas påsken sälja för

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Allt fler planerar att påskhandla online

Norska utredare: Ta bort sockerskatten

Krönika
”Sänk temperaturen i kylkedjan”

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.176