Reaktioner på förbundens vildsvins-förslag

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Bucht och regeringen ser förslaget som intressant – branschorganisationen Svenskt viltkött kallar det naivt.

LRF och Svenska jägareförbundets förslag till regeringen, där man vill underlätta för jägare att sälja vildsvinskött till konsumenter och företag, har nu bemötts med reaktioner från flera håll.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger till Land Lantbruk att man tagit emot förslaget och kommer titta vidare på det. Enligt Bucht är det bra att jägare och lantbrukare och kommit med ett gemensamt förslag, då han ser det som en fråga som behöver ett helhetsgrepp.

– Det är positivt med en ökad avskjutning där köttet tas tillvara. Köttet måste vara fritt från trikiner och ha hanterats med samma höga hygieniska kvalitet som vildsvinskött från godkända vilthanteringsanläggningar, säger Sven-Erik Bucht till Land Lantbruk.

I LRF och Svenska jägareförbundets förslag pekar man specifikt mot Tysklands modell som exempel, en modell ministern kallar "intressant".

Branschorganisationen Svenskt viltkött är dock av en annan åsikt – i ett svar kallar de förslaget "en återgång till tidigare, delvis hälsovådlig hantering och försäljning" och pekar mot att det skulle innebära att enskilda jägare och mindre jaktlag ska få sälja vildsvinskött utan veterinärbesiktning och kvalitetskontroll.

Läs också: Förbund vill att jägare ska få sälja vildsvinskött

I förslaget menar LRF och Svenska jägareförbundet att jägare ska utbildas för att på så sätt få kunskaper kring livsmedelshantering och vilda djurs sjukdomar – något förbunden kallar viktiga kunskaper som är enkla att lära sig.

Där håller Svenskt viltkött inte med och skriver i sitt svar:

Läs också: Små bryggerier tror på sig själva

"Att tro att en enskild jägare skall kunna utbildas för att genomföra dessa besiktningar själv för att säkerställa livsmedelskvalitén är naivt."

Istället hänvisar man till de cirka 140 certifierade vilthanteringsanläggningar som finns i landet, ett system som man menar innebär att endast kvalitetskött når marknaden.

"Dessa anläggningar är väl utbredda i vildsvinstäta områden. På dessa finns i de flesta fall också möjlighet till så kallat ”återtag”. Det vill säga: jägaren lämnar in sitt vilt, får det besiktigat, styckat, förpackat och märkt och kan därefter välja att konsumera det själv eller sälja det vidare," skriver organisationen.


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Krönika
Är det verkligen någon idé att sopsortera?

Pressbyrån på Karolinska

Expanderar vidare till Älmhult

Under en vecka – var fjärde handlare utsatt för stöld

Vill stoppa tjuvarna med fiktivt parti

Ingen tillväxt för Gekås – för första gången

Nyhetsbrev

Arkiv

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Lakritskedjan expanderar

Falska korvar förbjuds i Frankrike

Kött-liknande i form och smak – visst, det går bra. Men marknadsför du vegetariska livsmedel med ord närmare kött väntar nu dryga böter i Frankrike.

Mötet
"Framtiden är färdigpaketerade lösningar"

Coop får Guldfisk

Västerbottnisk falafel ger sig in i dagligvaruhandeln

Utökar fokus från restaurang och storhushåll - går in i Coop- och Ica-butiker.

Coop stänger Fakta-butiker

Arla ska spara in miljarder

Mejerikoncernen ska göra kraftiga nedskärningar och inför anställningsstopp.

Plus

Så laddar sommarbutikerna för värmen

Sommar, turister och rekordkassor. Juni, juli och augusti är högsäsong i många butiker.

Krönika: Matpriskollen: Bra och dåliga priser

På nytt jobb
Han tar över på Stockholms Handelskammare

Kliver in i vd-rollen efter Maria Rankka.

Reklamkampanj kritiserad – företaget ändrar

Plus

Här gör fryst succé

Ica Maxi Kalmar förklarar varför de nått stora framgångar inom djupfryst.

Krönika
Så överlever du ”butiksdöden”

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Apotek Hjärtat öppnar två nya minutkliniker

Krönika
Brott tar tid från service i butik

1

Ohlström blir KF:s nye ordförande

Färska kryddor utan krukor

Fullpackat på färskvarumässa

Dags att anmäla alla brott

Butik kommer till Kiruna – trots allt

Plus

Kvarghajpen över

Butiken breddas i Gamleby

KF sneglar på bolånemarknaden

Nu öppnar kedjan butik i Uppsala

De har Sveriges nöjdaste kunder

Han har årets favoritbutik

Närbutik rånad i Stockholm

Sänd till en kollega

0.212