23948sdkhjf

Svensk livsmedelsexport ökar – men importen ökar mer

Svensk export av livsmedel och jordbruksvaror uppgick under 2017 till 48 miljarder. Det är en ökning med 3 miljarder kronor (motsvarande 7 procent) jämfört med 2016.

Samtidigt ökar även importen av samma varukategorier: den uppgick under förra året till 102 miljarder kronor, en ökning med 5 miljarder kronor (5 procent), enligt statistik från Jordbruksverket. Det innebär också att bägge kategorier ökade mer under 2017 än under 2016 .

När det gäller vilka varor som exporteras mest ingår bland annat kaffe, oljor och fetter, mjölk, tobak, kött. De går i första hand till marknaderna Norge, Danmark, Finland, Tyskland och USA som står för 60 procent av den totala värdeexporten. Här ökade framförallt Danmark (främst beroende på ökningar för kaffe samt frukt och grönsaker), Finland (kaffe) samt Tyskland (kött, mjölk, oljefrön och oljehaltiga nötter samt oljor och fetter).

Samtidigt minskade USA med 2 procent, främst på grund av att värdet för vodka minskade med cirka 200 miljoner (eller knappt 10 procent).

En av marknaderna som inte räknas till de största, men som har ökat kraftigt under 2017 är Kina. Här stod exporten av produktgrupperna mjölk och mejeriprodukter, diverse livsmedel samt frukt och grönsaker för 160 miljoner av den totala ökningen med 190 miljoner (37 procent).

När det kommer till importen är Danmark, Nederländerna och Tyskland de tre största avsändarländerna – de stod för cirka 44 procent. Importvärdet för Danmark ökade med drygt 810 miljoner kronor och uppgick därmed till över 15 miljarder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078