23948sdkhjf

Svensk livsmedelsexport ökar – men importen ökar mer

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen
Svensk export av livsmedel och jordbruksvaror uppgick under 2017 till 48 miljarder. Det är en ökning med 3 miljarder kronor (motsvarande 7 procent) jämfört med 2016.

Samtidigt ökar även importen av samma varukategorier: den uppgick under förra året till 102 miljarder kronor, en ökning med 5 miljarder kronor (5 procent), enligt statistik från Jordbruksverket. Det innebär också att bägge kategorier ökade mer under 2017 än under 2016.

När det gäller vilka varor som exporteras mest ingår bland annat kaffe, oljor och fetter, mjölk, tobak, kött. De går i första hand till marknaderna Norge, Danmark, Finland, Tyskland och USA som står för 60 procent av den totala värdeexporten. Här ökade framförallt Danmark (främst beroende på ökningar för kaffe samt frukt och grönsaker), Finland (kaffe) samt Tyskland (kött, mjölk, oljefrön och oljehaltiga nötter samt oljor och fetter).

Läs också: Svag krona gör maten dyrare

Samtidigt minskade USA med 2 procent, främst på grund av att värdet för vodka minskade med cirka 200 miljoner (eller knappt 10 procent).

Läs också: 100 miljoner ska tredubbla kapaciteten

En av marknaderna som inte räknas till de största, men som har ökat kraftigt under 2017 är Kina. Här stod exporten av produktgrupperna mjölk och mejeriprodukter, diverse livsmedel samt frukt och grönsaker för 160 miljoner av den totala ökningen med 190 miljoner (37 procent).

När det kommer till importen är Danmark, Nederländerna och Tyskland de tre största avsändarländerna – de stod för cirka 44 procent. Importvärdet för Danmark ökade med drygt 810 miljoner kronor och uppgick därmed till över 15 miljarder.
Mer om: export | import
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Energidryck kan komma att begränsas

Urban Deli vidgar samarbetet med Axfood

Plus

Dagligvaruhandeln missar årligen hundratals miljoner kronor

Experten: Vilja och och kunskap saknas om nya kundgrupper

Plus

”Vi säljer varor från hela världen”

Krönika
Vinst att samarbeta med leverantörer

Plus

Matens framtid finns i Stockholm

Nyhetsbrev

Arkiv

Ica-handlaren köpte AIK:s första evighetskort

”Lågpris större hot än Amazon”

Plus

Mötet
Hon vässar ledarskapet ytterligare

Hållbarhetschefen på Ica om sitt MBA-stipendium.

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Så ska Ica starta e-handel i Baltikum

Han startar lokal näthandel

Axfood ökar ägandet i Urban Deli

Ökar från 50 till drygt 90 procent ägandeskap och fördjupar samarbetet.

Var femte handlare utsatt för hot

Så svarar handlarna i Trygghetsbarometern från Svensk Handel.

Handeln förväntas stå emot lågkonjunkturen

Dole säljer i Sverige och Finland

Coop dubbla finalister

Helautomatiska måltidslösningar

Dagabs nya färskvarulager får fokus på färdigt.

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Ekologisk mat är sämre för klimatet

Frifräsare öppnar intill Ica i förorten

Mångkulturellt sortiment, e-handel och synergier med en järnaffär i fokus.

Ica-butik stänger

Ica ökar investeringarna

1 500 protesterar mot Ica-nedläggning

Postpanik på Coop

Debatt
”Framtidssäkra med omnikanal – titta på Hema”

Axfoods nya grepp ska vässa e-handeln

Nu står det klart: Amazons moln är i gång

Priserna fortsätter att dala

Ledare
Gott nytt logistikår 2019!

På nytt jobb
Han ska tillbaks till butiken

Easyfill i deal med Carrefour

Två toppar årets julöl

Chefen har ordet
”Bästa julklappen: en handlingskraftig regering”

På nytt jobb
Karin Brynell tillsätter ny vd på Metallkretsen

Så många vill köpa sin julskinka utan nitrit

Sänd till en kollega

0.224