23948sdkhjf

Karin Johansson: "Vi kan inte ha en massa särregler i Sverige"

Svensk Handels vd vill hjälpa småföretagen att bli mer hållbara.

Småföretagen kämpar med sitt hållbarhetsarbete, det framgår av Svensk Handels hållbarhetsundersökning. Hela 96 procent av de företag med 50 eller fler anställd uppgivit att de jobbar aktivt med hållbarhetsarbete. Men bland företagen med nio eller färre anställda är det bara 69 procent som uppger att de gör samma sak. Det vill Svensk Handel ändra på.

– Vi kan konstatera att många små företag kämpar med frågan. Man har inte tid och inte kunskapen. Vi vill inspirera dem. Vi är också handelns röst mot politiker och makthavare, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Den här frågan återknyter bland annat till den rapport om det upplevda ökade regelkrånglet inom handeln, som publicerades för en vecka sedan. Karin Johansson tar upp en av de frågor som ställer till det, avfallshanteringen. Något som också 41 procent av företagen i Svensk Handels rapport säger att man högprioriterar genom till exempel minimering av avfall eller återvinning.

– Vi har en avfallshantering som sätter käppar i hjulet för många. Man får till exempel ta emot en t-shirt om man säljer den vidare, men inte om man till exempel ska göra om den. Jag konstaterar att det ägnas en hel del civil olydnad i frågan, men även här måste vi vara med och driva på, säger hon och fortsätter:

– Vi kan inte ha en massa särregler i Sverige som hämmar våra företag. Det får gärna vara strikta regler på EU-nivå, men inga särregler i Sverige. Vi ska kunna konkurrera på lika nivå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078