Replik: Danskt kött viktigt komplement

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Christer Lundin, talesperson för Landbrug & Fødevarer i Sverige svarar i en debattartikel på kritiken som uppkommit kring City Gross importstrategi.

Med förvåning har jag noterat reaktionerna, från bland annat Elisabet Qvarford, VD Svenskt Kött, om att Citygross valt danskt kött som ett komplement till det svenska utbudet. Att kritisera en matbutikskedja istället för att lyssna på vilket behov den har är ett misstag.

Läs också: City Gross vill öka det vegetariska

I den svenska köttdebatten ställs ofta Danmark mot Sverige, som ett argument för att köpa svenskt kött. Det är en märklig ordfejd, som hon olyckligt stämmer in i. Visserligen använder danska grisuppfödare mer antibiotika totalt sett än sina kollegor i Sverige, men i ett internationellt perspektiv ligger förbrukningen på en mycket låg nivå.
Antibiotikaresistens är en ödesfråga och Världshälsoorganisationen har pekat ut några antibiotikasorter som särskilt viktiga för mänsklig hälsa. I Danmark och Sverige, har dessa i praktiken helt försvunnit från djurhållningen. Därför är det märkligt att Elisabet Qvarford medvetet nämner den totala förbrukningen när hon så väl vet att andra importländer ligger på en högre nivå både totalt sett och långt högre när det gäller särskilt viktig antibiotika.

Danmark har satsat mycket på förebyggande rådgivning från veterinärer och ett omfattande hälsostyrningssystem. Dessa åtgärder har inneburit en låg användning av antibiotika samt en bättre djuromsorg. Visserligen har inte Danmark svenska djurskyddsregler, men de ligger långt över EU:s krav.

Arbetet med att förbättra djuromsorgen har ett brett stöd från myndigheter, branschen, detaljhandeln samt djuromsorgsorganisationer i Danmark. Sedan snart ett år tillbaka finns ett djuromsorgsmärke för färskt griskött och som nu även omfattar leverpastej och korv. Genom att välja kött som uppfyller särskilda kriterier till ett något högre pris hjälper danska konsumenter att driva på utvecklingen för en bättre djuromsorg.
Ytterligare ett område hon duckar för är självförsörjningsgraden.

Fakta är att det i Sverige inte finns tillräckligt med grisar, vilket innebär att självförsörjningsgraden endast är 70 %. Därför behöver dagligvaruhandel och grossister importera kött för att ha möjlighet att möta konsumenternas efterfrågan, vilket Citygross är ett exempel på.

Danska leverantörer har nått framgång över hela världen genom att möte de behov som finns i USA, Kina för att bara nämna några marknader. Ett tips till Svenskt Kött är att lyssna på kundernas behov istället för att kritisera en matbutikskedja som inte bara väljer svenskt kött.

Christer Lundin
Talesperson Landbrug & Fødevarer i Sverige



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pressbyrån på Karolinska

Krönika
Är det verkligen någon idé att sopsortera?

Expanderar vidare till Älmhult

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Lakritskedjan expanderar

Nyhetsbrev

Under en vecka – var fjärde handlare utsatt för stöld

Arkiv

Vill stoppa tjuvarna med fiktivt parti

Ingen tillväxt för Gekås – för första gången

Falska korvar förbjuds i Frankrike

Kött-liknande i form och smak – visst, det går bra. Men marknadsför du vegetariska livsmedel med ord närmare kött väntar nu dryga böter i Frankrike.

Mötet
"Framtiden är färdigpaketerade lösningar"

Coop får Guldfisk

Västerbottnisk falafel ger sig in i dagligvaruhandeln

Utökar fokus från restaurang och storhushåll - går in i Coop- och Ica-butiker.

Coop stänger Fakta-butiker

Plus

Så laddar sommarbutikerna för värmen

Sommar, turister och rekordkassor. Juni, juli och augusti är högsäsong i många butiker.

Plus

Här gör fryst succé

Ica Maxi Kalmar förklarar varför de nått stora framgångar inom djupfryst.

Krönika: Matpriskollen: Bra och dåliga priser

Arla ska spara in miljarder

Mejerikoncernen ska göra kraftiga nedskärningar och inför anställningsstopp.

På nytt jobb
Han tar över på Stockholms Handelskammare

Kliver in i vd-rollen efter Maria Rankka.

Reklamkampanj kritiserad – företaget ändrar

Krönika
Så överlever du ”butiksdöden”

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Apotek Hjärtat öppnar två nya minutkliniker

Krönika
Brott tar tid från service i butik

1

Ohlström blir KF:s nye ordförande

Färska kryddor utan krukor

Fullpackat på färskvarumässa

Dags att anmäla alla brott

Butik kommer till Kiruna – trots allt

Plus

Kvarghajpen över

Butiken breddas i Gamleby

KF sneglar på bolånemarknaden

De har Sveriges nöjdaste kunder

Nu öppnar kedjan butik i Uppsala

Han har årets favoritbutik

Närbutik rånad i Stockholm

Sänd till en kollega

0.196