23948sdkhjf

Få fart på grönsaksdiskens doldisar

| Av Annika Tidehorn | Tipsa redaktionen

Ge rotfrukterna ett lyft även så här års utan den snygga blasten.

Rotfrukter är klimatsmarta och mycket har hänt inom sortimentet de senaste åren.

Läs också: Handlaren bjuder ensamma till julbord

För att sälja rotfrukter på vintern och våren gäller det att samexponera de traditionella grönsakerna med nya och moderna. Kunderna behöver inspiration för att veta hur de ska använda dem.

– Nu har vi exempelvis demo på morotssoppa med ingefära och citron och vi har alltid recept tillgängliga bland rotfrukterna. Särskilt de unga vet inte vad de ska laga för mat av rotfrukterna, säger Joakim Metz, frukt- och gröntansvarig Ica Kvantum Lidingö.

Att rotfrukterna har blivit mer färgstarka de senaste åren tror Joakim Metz har betydelse för att man blir nyfiken och gärna köper mer. Morötter finns i många fina färger, gulbetor är lätta att använda och polkabetor kan man göra fantastisk carpaccio av.

Rotfrukterna är svenskodlade allihop vilket kan jämföras med tomaterna som så här års domineras av spanska.

Läs också: Tryckte omedvetet på knappen under Cyber Monday: ”En slump”

– Våra svenska grönsaker kommer från olika delar av landet men Gotland i sig är ett starkt varumärke. Det är också så nära Stockholm att det räknas som lokalodlat. Genom vår grönsaksleverantör Allfrukt har vi fått kontakt direkt med gotländska odlare och vi kör prisaktivitet, odlarbesök och demo i butiken på samma gång. Detta berättar vi om på facebook och i mejl till våra guldkunder.

– Jag har tryckt på för att få mer odlarkontakter, det ligger också i vår långsiktiga plan att handla mycket närproducerat för att vara klimatsmarta.

–Vi har också påbörjat ett samarbete med en lokal ekologisk odlare i Östergötland. Så fort de kommit i gång med årets produktion fungerar det så att vi beställer grönsaker en dag och de skördar och levererar dagen därpå till oss. De börjar i maj med den färska knipplöken och till hösten är också rotfrukterna i gång på samma sätt. Men detta är ett exklusivt sortiment, i basen har vi vårt vanliga grönsakssortiment.
Till Ica Kvantum Lidingö kommer många nyfikna och matintresserade kunder som gärna vill förnya sig med nya råvaror och rätter, säger Joakim Metz.

10 tips för ökad rotfruktsförsäljning

  • Ordna en rejäl exponeringsyta.
  • Frukt & Grönt är butikens hjärta – här måste det vara fräscht och väl påfyllt.
  • Bjud på morotssoppa, palsternackssallad och andra rätter.
  • Sätt upp lätta och tydliga recept intill produkterna som är lätta att fota av för kunden.
  • Samexponera med chili, ingefära, citron och lime – alla fantastiska smaksättare till rotfrukter.
  • Påsar med morot och palsternacka kan tillfälligt exponeras nära köttdisken med recept på grytor.
  • Var aktiv på instagram och facebook.
  • Sätt upp skyltar med odlarens instagramkonto om möjligt så att kunden själv kan inspireras med odlarbilder.
  • Hitta webbsidor du enkelt kan dela information från, t ex säsongensbästa.se
  • Skapa en ”minskamatsvinnet”-hörna där rotfrukter som börjar bli lite svaga i kvalitet kan säljas till rabatterade priser. 
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ica-handlaren köpte AIK:s första evighetskort

Energidryck kan komma att begränsas

Plus

Dagligvaruhandeln missar årligen hundratals miljoner kronor

Experten: Vilja och och kunskap saknas om nya kundgrupper

Plus

”Vi säljer varor från hela världen”

Krönika
Vinst att samarbeta med leverantörer

Plus

Matens framtid finns i Stockholm

Nyhetsbrev

Arkiv

”Lågpris större hot än Amazon”

Urban Deli vidgar samarbetet med Axfood

Plus

Mötet
Hon vässar ledarskapet ytterligare

Hållbarhetschefen på Ica om sitt MBA-stipendium.

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Så ska Ica starta e-handel i Baltikum

Han startar lokal näthandel

Axfood ökar ägandet i Urban Deli

Ökar från 50 till drygt 90 procent ägandeskap och fördjupar samarbetet.

Var femte handlare utsatt för hot

Så svarar handlarna i Trygghetsbarometern från Svensk Handel.

Handeln förväntas stå emot lågkonjunkturen

Helautomatiska måltidslösningar

Dagabs nya färskvarulager får fokus på färdigt.

Dole säljer i Sverige och Finland

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Ekologisk mat är sämre för klimatet

Coop dubbla finalister

Frifräsare öppnar intill Ica i förorten

Mångkulturellt sortiment, e-handel och synergier med en järnaffär i fokus.

Ica ökar investeringarna

1 500 protesterar mot Ica-nedläggning

Ica-butik stänger

Postpanik på Coop

Axfoods nya grepp ska vässa e-handeln

Debatt
”Framtidssäkra med omnikanal – titta på Hema”

Nu står det klart: Amazons moln är i gång

Priserna fortsätter att dala

Ledare
Gott nytt logistikår 2019!

Easyfill i deal med Carrefour

På nytt jobb
Han ska tillbaks till butiken

Två toppar årets julöl

Chefen har ordet
”Bästa julklappen: en handlingskraftig regering”

På nytt jobb
Karin Brynell tillsätter ny vd på Metallkretsen

Så många vill köpa sin julskinka utan nitrit

Sänd till en kollega

0.212