23948sdkhjf

Politiker uppmanar Orkla att tänka om

Knappt 100 ombud från Socialdemokraterna i Göteborgsområdet gör ett gemensamt uttalande: "Stoppa utflyttningen av Göteborgs kex".
I januari meddelade Orkla Confectionery and snacks att de överväger att lägga ner Göteborgs kex fabrik i Kungälv för att istället flytta produktionen till Riga i Lettland, något Food Supply rapporterade om vid tillfället .

En nedläggning skulle innebära att en verksamhet som funnits i Kungälv sedan slutet av 1800-talet försvinner, tillsammans med cirka 350 arbetstillfällen. Det har fått Socialdemokraterna i Göteborgsområdet att reagera.

Under sin distriktskongress som genomfördes i helgen gick 95 ombud samman för ett gemensamt uttalande, där man vill stoppa en möjlig flytt av produktionen. Man uppmanar den norska koncernen att istället satsa för att vara kvar i området:

"Vi socialdemokrater kräver att Orkla tänker om. Målet måste vara att bygga om eller att bygga en ny modern effektiv och öppen fabrik i Kungälv/Göteborgsregionen", skriver man i uttalandet.

Kommunen har enligt SVT Väst tidigare erbjudit mark för att möjliggöra byggnationen av en ny fabrik, men Orkla menade att man i sin bedömning såg att en flytt skulle vara det bästa alternativet:

– En flytt till en ny och modern fabrik utanför Riga är det bästa alternativet enligt den sammantagna bedömningen. Kostnadseffektivitet är dock självklart en viktig parameter i den här typen av affärsanalys, det är en av de faktorer vi tittat på, kommenterade kommunikationschefen Ulrika Sten i januari till kanalen.

För Socialdemokraterna i Göteborgsområdet ser man att en flytt skulle gå rakt emot den nationella livsmedelsstrategin som antogs av riksdagen förra året, och siktar nu mot att få till en dialog med Orkla.

– Ambitionen är att starta en dialog med företaget för att se vilka möjligheter som finns att vara kvar i Kungälv eller i Göteborgsområdet, säger Patrik Karlsson (S), partidistriktets ordförande, till Göteborgs-Posten .

Läs hela uttalandet här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109