23948sdkhjf

Landsbygdsministern ska få Bucht med EU:s matsvinn

EU-ländernas jordbruksministrar möts för att diskutera matsvinn, affärsmetoder och glyfosat.

Landsbygdsminister, Sven-Erik Bucht (S) möter den 16 april andra länders EU-ministrar med ansvar för jordbruksfrågor. På dagordningen står bland annat:

Otillbörliga affärsmetoder i livsmedelskedjan
EU-kommissionen ska presentera ett förslag som ska förhindra att köpare skjuter över egna affärsrisker till leverantörer. Regeringen meddelar att man välkomnar förslag som ”stärker konkurrenskraften i livsmedelskedjan och bidrar till att nå målen om en ökad livsmedelsproduktion i den nationella livsmedelsstrategin och kmmer att analysera förslaget närmare utifrån detta perspektiv”.

Insatser för att minska matsvinnet i EU
Här kommer rådet att följa upp det pågående arbetet med att minska matavfall. En sammanställning har gjorts och ministrarna kommer att diskutera de framsteg som har skett både nationellt och på EU-nivå, samt om förbättringstakten är tillräcklig för att uppnå målen för minskning av matsvinnet.

Transparens i EU:s arbete med livsmedelssäkerhet
EU-kommissionen lade den 11 april fram ett förslag om att öka transparensen i riskvärderingen av livsmedel. Förslaget kom efter ett medborgarinitiativ om växtbekämpningsmedlet glyfosat, samt behovet av förbättring för Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens vetenskapliga arbete. Regeringen meddelar att man behöver mer tid för att analysera förslaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068