23948sdkhjf

KF sneglar på bolånemarknaden

KF vill analysera möjligheten att erbjuda sina medlemmar bolån. – Bomarknaden fungerar inte på ett korrekt sätt, säger KF:s vd Tommy Ohlström.

I en motion inför KF-stämman (i dag onsdag) föreslås att MedMera Bank ska ta upp konkurrensen med affärsbankerna på bolånemarknaden. KF:s styrelse anser att förslaget är relevant då bolånemarknaden "fungerar illa", som man själva skriver i stämmohandlingarna.

KF:s vd Tommy Ohlström säger att man vill analysera möjligheterna att på sikt erbjuda medlemmarna bolån.
– Här fungerar inte marknaden på ett korrekt sätt. De fyra storbankerna har utnyttjat bostadssituationen till att tjäna rejält med pengar. Kooperationen har ju ett viktigt uppdrag när marknadsekonomin inte fungerar – att se till att skapa de incitament som krävs för att få den att fungera.

Han refererar till den kooperativa historien.
– Vi ska fullfölja det kooperativa uppdraget när människor kommer i kläm. Det är samma sak som vi historiskt har gjort för livsmedel, bensin eller försäkringar.

För att erbjuda bolån skulle dock MedMera Bank behöva öka det egna kapitalet med flera hundra miljoner, samt ha många miljarder i likviditet. Därför vill Tommy Ohlström vara försiktig.
– Men vi kommer helt klart att titta närmare på det, ja.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125