23948sdkhjf

Medlemmarna: Gör KF till en social aktör igen

En färsk medlemsundersökning visar att KF:s medlemmar vill att föreningen närmar sig den kooperativa ursprungsidén och återigen spelar roll för samhälls- och allmännyttan.

Kooperativa föreningens styrelse slog 1905 fast att rörelsens ekonomiska system hade som främsta mål att arbeta för en lyckligare mänsklighet. När KF nyligen undersökte hur medlemmarna ser på medlemskapet i dag visade det sig finnas ett stort intresse för att uppgrader och reformera medlemskapet mot ursprungsidén.

Signalen från medlemmarna är att de vill ge medlemsägandet en mera social funktion. Därför startar KF nu ett reformarbete där medlemsnyttan ska tydliggöras, uppvärderas och i högre grad bli en affärsmässig tillgång, säger KF:s vd Tommy Ohlström.

Det finns en önskan om att vidga begreppet ”ekonomisk nytta”, att KF ska bli en tydligare social aktör i olika projekt i närsamhället.

Jag vill ogärna säga att vi ska tilbaka till 1800-talet, det är inte det som är grejen. Vi ska jobba med det här med 2020-talets förtecken. Ett modernt sätt att se på den kooperativa ursprungstanken, säger Tommy Ohlström.

Ett sätt kan vara att jobba med crowfoundingtjänster, en slags gräsrotsfinansiering, där en del av återbäringen exempelvis finansierar den lokala idrottsklubben, lokala projekt eller att människor i andra länder kommer i arbete. Många av medlemmarna använder redan i dag olika digitala delningstjänster, som Airbnb och bilpooler, och där kan KF också komma att utveckla sitt erbjudande.

 Kooperationen uppstod en gång i idén om att genom att gå samman, samarbeta och äga tillsammans kan individuella och gemensamma behov lösas. Den idén är fortfarande vår grund, även om behoven har förändrats, säger Tommy Ohlström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14