23948sdkhjf

Västerbottnisk falafel ger sig in i dagligvaruhandeln

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Utökar fokus från restaurang och storhushåll - går in i Coop- och Ica-butiker.

Efter lång tid av falafelförsäljning till restaurang och storhushåll tar Orientfalafel nästa steg. I maj lanserar man två falafelsorter i konsumentförpackning under varumärket Healthy way, som går in hos omkring åtta Coop- och Icabutiker i Umeå samt Göteborg.

Delägaren och marknadschefen Tommy Linder har varit med sedan 2004, då företaget etablerade tillverkning i i Bjurholm, väster om Umeå. Sedan dess har utvecklingen gått framåt med jämna steg och produktionen har under perioden ökat från omkring 20 ton om året till dagens cirka 250 ton.

– Efter att vi etablerat oss i Bjurholm pratade vi med grossister och lyckades efter ett tag krita avtal. Det började smått med några pallar i månaden och sedan har vi vuxit stadigt hela tiden, säger Tommy Linder till Food Supply.

Uppskattning på mässor
Fokus har legat på försäljning till restauranggrossister och storhushåll, men tack vare deltagande och bemötande på mässor runtom i landet – bland annat veganmässan Vego vision – väcktes tanken på att börja rikta sig direkt mot konsumenter.

– Det har varit ett långsiktigt mål sedan 2006. Vi har fått så mycket beröm att vi känt oss manade och uppmuntrade att ta det här steget. Vi har investerat successivt: maskiner, utrustning, förpackningar och liknande, säger Tommy Linder.

Hur känns det att få komma fram till ett delmål?

– Det är otroligt stimulerande på ett sätt. Att gå in i detaljhandeln är lite av en utmaning och det är därför vi inte slår på stora trumman direkt. Vi försöker jobba oss in och visa för inköpsfunktioner att produkten uppskattas och säljer någorlunda. Siktet är att bli listade centralt, och det är den stora utmaningen.

Och för att lyckas med det ser Tommy Linder att man behöver upprätthålla försäljning samt fortsatt visa upp sig genom demonstrationer i butik och närvara på mässor. Om allt går enligt planerna kommer man att börja leverera första veckan i maj och sedan är det "bara att hålla tummarna" för att produkterna ska tas emot bra.

Kan innebära nya satsningar
Samtidigt är Orientfalafel, som Tommy Linder driver med vd Said Razaghi, ganska säkra på att den nya lanseringen leder till ökad produktion.

– De här butikerna blir något av referensbutiker. För att gå in centralt i dag hos Ica, som har så mycket vegetariska produkter i segmentet, måste det komma något som dominerar lite grann. Och vi tror att vi kommer dominera just på falafel.

En ökad produktion skulle i sin tur betyda att företaget kan behöva ta ställning till flera förändringar i bolaget

– Ja, det kan nog mynna ut i att vi tvingas bygga ut eller nytt, investera i lite högre kapacitet och liknande, säger Tommy Linder till Food Supply.


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Mötet
"Kanske är jag lite för tydlig med medarbetarna"

Bella Goldman följer sitt hjärta och andas företaget hon jobbar på. – Sådan har jag alltid varit på gott och ont, säger hon.

Smakstart för Fodis crowdfunding

Klart med Coops nya bygge

Butiken öppnar nästa vinter.

Första spadtaget för City Gross tredje

Plus

Nu hårdnar leveranskriget

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Två butiker – två anlagda bränder

Arkiv

Fazer säljer världens mest sällsynta choklad

Dagligvarugalan
Tipsen: Så fick Maxi Partille klirr i kassan

Tajta band med leverantörerna fick fart på försäljningen. Brödavdelningen växer dubbelt så snabbt som övriga butiken.

Snabbväxande nykomlingar på tech-listan

Svidande kritik mot livsmedelsjättarna

Mötet
Axfoods HR-direktör slutar

På nytt jobb
Hon är ny på Coop Nord

Nu släpps Coops nya app

Fri Köpenskap kan avslöja alla funktionerna.

Ny Coop i Icas gamla lokaler

Butikskedja i samarbete med Sensec

Här öppnar City Gross

Lidl driver lastbil på eget avfall

Handlarna tror på julen

Butiken satsar på expressbeställning

Ny Ica Maxi där Coop Forum misslyckades

Butiken blir 6 000 kvadratmeter.

Torkan slår mot julgranarna

Ny vision och design från Stjärnägg

Matpriserna har sjunkit

Nu kommer panten till näthandeln

Nytt samarbete ger kunden möjlighet att panta från hemmet.

Pantade förpackningar sparade 150 000 ton CO2

De ska få svenskarna att upptäcka polska smaker

På nytt jobb
Han tar över i Jakobsberg

Ytterligare en Ica-butik upphör

Stal kött – och ville ha pengar tillbaka

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Synliga svenskar rider på trendvåg

Krönika
Butiksupplevelsen behöver inte vara fantastisk – men ”rätt”

Butik nummer tre till Kista Galleria

1

Ledare
Lätt som en plätt sälja mer grönsaker

Butiker måste informera om vem som filmar

Matpriskollen: Bus, godis – eller clementiner?

Sänd till en kollega

0.193