23948sdkhjf

Västerbottnisk falafel ger sig in i dagligvaruhandeln

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Utökar fokus från restaurang och storhushåll - går in i Coop- och Ica-butiker.

Efter lång tid av falafelförsäljning till restaurang och storhushåll tar Orientfalafel nästa steg. I maj lanserar man två falafelsorter i konsumentförpackning under varumärket Healthy way, som går in hos omkring åtta Coop- och Icabutiker i Umeå samt Göteborg.

Delägaren och marknadschefen Tommy Linder har varit med sedan 2004, då företaget etablerade tillverkning i i Bjurholm, väster om Umeå. Sedan dess har utvecklingen gått framåt med jämna steg och produktionen har under perioden ökat från omkring 20 ton om året till dagens cirka 250 ton.

– Efter att vi etablerat oss i Bjurholm pratade vi med grossister och lyckades efter ett tag krita avtal. Det började smått med några pallar i månaden och sedan har vi vuxit stadigt hela tiden, säger Tommy Linder till Food Supply.

Uppskattning på mässor
Fokus har legat på försäljning till restauranggrossister och storhushåll, men tack vare deltagande och bemötande på mässor runtom i landet – bland annat veganmässan Vego vision – väcktes tanken på att börja rikta sig direkt mot konsumenter.

– Det har varit ett långsiktigt mål sedan 2006. Vi har fått så mycket beröm att vi känt oss manade och uppmuntrade att ta det här steget. Vi har investerat successivt: maskiner, utrustning, förpackningar och liknande, säger Tommy Linder.

Hur känns det att få komma fram till ett delmål?

– Det är otroligt stimulerande på ett sätt. Att gå in i detaljhandeln är lite av en utmaning och det är därför vi inte slår på stora trumman direkt. Vi försöker jobba oss in och visa för inköpsfunktioner att produkten uppskattas och säljer någorlunda. Siktet är att bli listade centralt, och det är den stora utmaningen.

Och för att lyckas med det ser Tommy Linder att man behöver upprätthålla försäljning samt fortsatt visa upp sig genom demonstrationer i butik och närvara på mässor. Om allt går enligt planerna kommer man att börja leverera första veckan i maj och sedan är det "bara att hålla tummarna" för att produkterna ska tas emot bra.

Kan innebära nya satsningar
Samtidigt är Orientfalafel, som Tommy Linder driver med vd Said Razaghi, ganska säkra på att den nya lanseringen leder till ökad produktion.

– De här butikerna blir något av referensbutiker. För att gå in centralt i dag hos Ica, som har så mycket vegetariska produkter i segmentet, måste det komma något som dominerar lite grann. Och vi tror att vi kommer dominera just på falafel.

En ökad produktion skulle i sin tur betyda att företaget kan behöva ta ställning till flera förändringar i bolaget

– Ja, det kan nog mynna ut i att vi tvingas bygga ut eller nytt, investera i lite högre kapacitet och liknande, säger Tommy Linder till Food Supply.
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Årets matbluff – alla finalisterna

Palmolja i det svenska smöret och äppelbas i grönsaksjuicen. 120 nomineringar har blivit fem finalister: ”Här har man verkligen lurat kunderna”.

Systemet med returlådor sprids

Nu öppnar Matpiraten 2.0

Fazer satsar 400 miljoner i ny produktionsenhet

Amazon letar butikslokaler

Ica Fastigheter rekryterar

Nyhetsbrev

På nytt jobb
Algföretaget rekryterar för expansion

Arkiv

Ica Kvantum lägger ned posten

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Bergendahls minskade svinnet 2018

Atria åtalas efter dödsfall

Stabila priser under julen

På nytt jobb
Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Ökade omsättningen med 47 procent

Nu satsar handlarna i Likenäs på att rusta butiken.

Ica Supermarket lägger ned

Stockholmsbutiken lägger ned på grund av dålig lönsamhet. Fastighetsägaren letar ny aktör.

Whyred och Hope tar vd från Axel Johnson

Nyhléns Hugosons köper norrländsk klassiker

Nettos ägare vill köpa BR

Avbröt utförsäljningen - nu pågår förhandlingar.

Krönika
”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

De vann oxfilékriget

Regeringsfrågan tros vara klar

Ny CFO på Scandi Standard

På nytt jobb
Han lämnar Cloetta

Stålbadet över – Apohem igång

Anrika Sears bjuds ut på auktion

Här slutar butiken med direktreklam

Vad hände med nyheterna?

Butiksentré bortsprängd i Malmö

Ica slutade på topp

Costco ryktas till Sverige

Digitala butiker ska utmana Amazon

Listar Stockholms ”bästa” matbutiker

Klartecken för gratis utbildning

På nytt jobb
Livsmedelsföretagen med ny chef

Lågt transfett kan bli lag

På nytt jobb
Ny regionchef på City Gross

Sänd till en kollega

0.123