23948sdkhjf

Paketombud avvaktar effekt av Kina-avgifter

Efter paketkaoset kring jul har endast ”ett fåtal” av Postnords paketombud

– De flesta avvaktar för att se vad följderna blir av avgifterna på de så kallade Kinapaketen, säger Olle Janrik, ombudsman och biträdande direktör i Sveriges paketombud.

Avgiften, som Postnord började att ta ut den 1 mars, har enligt organisationen lett till minskade volymer hos många paketombud.

– Men det har egentligen gått för kort tid för att vi ska kunna säga något om effekterna på lång sikt, säger Olle Janrik.

Annette Ryhagen, chef för Postnords ombudsnät inom handeln, bekräftar inte uppgiften att det förekommit avhopp på grund av de ökade volymerna kring jul.

–Däremot har vi alltid en viss omsättning på ombud, till exempel på grund av ägarbyten i butiker, säger hon.

Paketmängderna ökar även kring midsommar och Black Friday. Hos många ombud ringlar köerna långa och personal får arbeta allt mer för att sköta posttjänsterna. Det förekommer också hot mot personal, och för handlaren Mattias Crammer på Ica Supermarket Sundbyberg var verksamheten en förlustaffär.

– Jag förlorade ungefär en miljon kronor om året, säger han.

I höstas fick Crammer nog och hoppade av. Han berättar att han fick betala för att bli fri från kontraktet.

– Men det har jag inte ångrat, säger han när Fri Köpenskap ringer upp och fortsätter:

– Jag har fått en lönsammare butik, och det är mycket lugnare. Jag slipper hot mot min personal, och det är mer lättarbetat nu.

Coop Sverige har sagt upp avtalet med Postnord för att försöka omförhandla villkoren. Gällande kontrakt löper ut vid årsskiftet, men ännu har ingen ny överenskommelse nåtts.

– Förhandlingarna pågår, säger Tobias Rydergren, pressekreterare inom Coop med ”hundratals” butiker som är paketombud.

Han konstaterar att post- och paketservicen är väldigt uppskattad av många kunder, men att gällande villkor inte tar höjd för att volymerna ökat kraftigt.

– I vissa butiker har man fått väldigt mycket mer att göra, säger Tobias Rydergren.

– Kan man säga att Coop helt enkelt vill få mer betalt för att sköta servicen?

– Ja, ungefär så kan man nog säga, säger Tobias Rydergren.

Annette Ryhagen kommenterar inte förhandlingarna mellan Postnord och Coop. Liknande ramavtal finns även med Axfood och Ica, men de kontrakten har inte sagts upp för omförhandling.

–Det är inte samma avtalsperioder, förklarar hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094