23948sdkhjf

Storförlust för Postnord

Både omsättningen och resultatet minskar på Postnord, som får skicka tillbaka 400 000 postförsändelser efter införandet av det nya systemet för Kinapaketen.

Både rörelseresultatet och omsättningen minskade för statliga Postnord under årets första kvartal. Nettoomsättningen blev 9,10 miljarder kronor vilket är en tvåprocentig minskning jämfört med 9,33 miljarder under motsvarande period året innan. Rörelseresultatet föll ordentligt från 94 miljoner kronor förra året till -74 miljoner året innan. Även det justerade rörelseresultatet uppgick till -74 miljoner (191 miljoner år 2017).

Enligt Håkan Ericsson, vd och koncernchef på Postnord, kan det minskade resultatet dels förklaras av påskens placering i år, en ökad konkurrens inom logistik samt minskade intäkter från brevverksamheten. Dessutom har personalneddragningarna i Danmark försenats samtidigt som verksamheten i Sverige varit kostsam.

– Kvartalet har dominerats av fortsatt arbete med den danska omställningen och genomförande av det nya uppdraget från Tullverket i Sverige, att ta ut moms från första kronan. Samtidigt pågår arbetet med att anpassa det svenska brevsystemet till den nya postregleringen som gäller från och med årsskiftet, där den största förändringen är att övernattbefordran för frimärkta brev har ersatts av ett krav på två dagars leverans för 95 procent av alla portoförsändelser, säger Håkan Ericsson.

När det gäller de nya rutinerna och avgifterna för postförsändelser från länder utanför EU säger han:

– Kostnaderna har fram till i dag överstigit de intäkter vi haft, men vi räknar med att det skall vara kostnadsneutralt över året. Trots en rad ”barnsjukdomar”, till följd av den korta tiden vi fick för att genomföra förändringen, har hanteringen i allt väsentligt fungerat enligt plan.

Totalt har cirka en miljon försändelser tagits emot sedan det nya systemet implementerades den 1 mars. Knappt hälften av mottagarna har valt att inte hämta ut sina försändelser och på Postnord pågår nu arbetet med att skicka tillbaka drygt 400 000 försändelser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078