Regeringen lägger 50 miljoner på att öka ekologiskt

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht: "Ekologiska produktionen möter inte efterfrågan".

Under torsdagen fattade regeringen beslut om att skjuta till 50 miljoner kronor till produktionen av ekologiska livsmedel, pengar som avsätts fram till 2020.

Det är i linje med ett tidigare satt mål, där 30 procent av jordbruksmarken respektive 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologisk innan 2030.

Jordbruksverket ska nu tillsammans med näringslivet och andra branschaktörer välja ut och vidta åtgärder som först presenterades i myndighetens rapport "Åtgärdsplan för att öka ekologisk produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel", som lämnades över till Regeringskansliet i slutet av februari.

Enligt Sven-Erik Bucht ligger anledningen till satsningen i en fortsatt ökad efterfrågan av ekologiska livsmedel.

Läs också: 42 sätt att minska matsvinnet

– Vi ser en stark efterfrågan på ekologisk mat, samtidigt har den ekologiska produktionen inte ökat i takt med efterfrågan. Det vill regeringen ändra på, kommenterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Jordbruksverket påpekar dock att företagen efterlyser en långsiktig och stabil efterfrågan från marknaden för att vilja investera i ekologisk omställning. Åsa Lannhard Öberg, projektledare på Jordbruksverket, ser till och med att efterfrågan behöver öka ännu mer:

Läs också: Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– För att nå regeringens mål krävs en ökad efterfrågan från både offentliga kök, från konsumenter i privata restauranger och i dagligvaruhandeln, säger Åsa Lannhard Öberg i ett pressmeddelande.

Bland de planerade åtgärderna syns bland annat en förbättring av information och statistik som följer upp både den ekologiska marknaden och utvecklingen av den ekologiska livsmedelskonsumtionen i offentlig sektor. Dessutom har man lagt fram förslag på åtgärder inom förädling och industri för kompetensförsörjning, kapitalförsörjning och samverkan.


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Coop-etablering upprör i Dalarna

Ica Nära Roma återuppstår

Tillfällig butik räddar sommarhandeln.

Ställde om snabbt

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Fint väder ger säljboost

Dagligvaruhandeln vinner på sol och värme.

Lidl får konkurrens

KF tar upp konkurrensen med Lidl på lokal marknad.

Nyhetsbrev

Lilla Coop gör entré i Sunnemo

Arkiv

Coop Forum Ingelsta stänger

Här är Svensk Digital Handels nya vd

Så hanteras matsvinnet bäst

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

Hundratals kilo gammal mat beslagtogs i butik

På nytt jobb
Från Arla till Dagrofa

Han byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos dansk dagligvarukoncern.

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan

Servicehandelsdagarna flyttar

Nu är nya Trossen invigd

Rootfruit till Island via Danmark

På nytt jobb
Han blir Lidls nya fastighetsdirektör

Efterträder Sverigechefen Johan Augustsson.

Nu är det sill-y season!

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Lidl slår tillbaka: "Har genomfört åtgärderna"

Delar inte Arbetsmiljöverkets bild om fortsatta missförhållanden.

Arbetsmiljöverket hotar Lidl med böter

Uppgifter: Microsoft utmanar Amazon om kassalösa butiker

Det är svenskarnas favoritbär

Axfood och Lidl naggar på Coop

Smoothiebolag ska in på börsen

Matpriserna drar ifrån

Willys kommer till Söder

Fokus på e-handelskonkurrens i ny rapport

Nu tar Axfood upp kampen mot Apotea

Plus

Norrmännen drar urstark gränshandel

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Kedjan som lockar ungdomar

Ingen var nära Nära

Tre av fyra kan beställa nätmat

Starkt år för Coop

Sänd till en kollega

0.2