Regeringen lägger 50 miljoner på att öka ekologiskt

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht: "Ekologiska produktionen möter inte efterfrågan".

Under torsdagen fattade regeringen beslut om att skjuta till 50 miljoner kronor till produktionen av ekologiska livsmedel, pengar som avsätts fram till 2020.

Det är i linje med ett tidigare satt mål, där 30 procent av jordbruksmarken respektive 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologisk innan 2030.

Jordbruksverket ska nu tillsammans med näringslivet och andra branschaktörer välja ut och vidta åtgärder som först presenterades i myndighetens rapport "Åtgärdsplan för att öka ekologisk produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel", som lämnades över till Regeringskansliet i slutet av februari.

Enligt Sven-Erik Bucht ligger anledningen till satsningen i en fortsatt ökad efterfrågan av ekologiska livsmedel.

Läs också: 26 miljoner att söka för eko-ökning

– Vi ser en stark efterfrågan på ekologisk mat, samtidigt har den ekologiska produktionen inte ökat i takt med efterfrågan. Det vill regeringen ändra på, kommenterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Jordbruksverket påpekar dock att företagen efterlyser en långsiktig och stabil efterfrågan från marknaden för att vilja investera i ekologisk omställning. Åsa Lannhard Öberg, projektledare på Jordbruksverket, ser till och med att efterfrågan behöver öka ännu mer:

Läs också: 42 sätt att minska matsvinnet

– För att nå regeringens mål krävs en ökad efterfrågan från både offentliga kök, från konsumenter i privata restauranger och i dagligvaruhandeln, säger Åsa Lannhard Öberg i ett pressmeddelande.

Bland de planerade åtgärderna syns bland annat en förbättring av information och statistik som följer upp både den ekologiska marknaden och utvecklingen av den ekologiska livsmedelskonsumtionen i offentlig sektor. Dessutom har man lagt fram förslag på åtgärder inom förädling och industri för kompetensförsörjning, kapitalförsörjning och samverkan.


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Finalisterna klara inför Dagligvarugalan

Ta del av hela listan inför Sveriges viktigaste branschevent.

Hallå där, Johannes Cullberg!

Grundare och vd av Paradiset och en av talarna på Retaildagen.

Köttkriget igång: ”Priset rekordlågt”

Sommarens torka har tvingat bönderna till nödslakt. Nu driver hela Ica-blocket en kraftig prispress på svenskt kött. "När Ica går ut så här brett visar de tydligt att det är det här priset som gäller", säger Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen till Fri Köpenskap.

Kattungar hittades på Icas centrallager

Märkligt fynd i Helsingborg.

Skärgårdshandlarens megasommar

Ica släpper världsunik tjänst

Nu kan Icas kunder mäta sin egen klimatpåverkan.

Nyhetsbrev

Bristande kunskap om livsmedelsförpackningar

Arkiv

Algavtal för sydkoreansk marknad

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott.

Grillentusiast JO-anmäler länsstyrelsen

Sommarens totala eldningsförbud gjorde många grillentusiaster besvikna.

Magnus Rosén lämnar som e-handelschef på Ica

Icas darkstore-satsning pressar resultaten i det andra kvartalet. – Det är helt mitt eget beslut, säger han till Fri Köpenskap.

Konsum i Karlstad bygger om

På nytt jobb
Ny CTO för Matsmart

Ska bygga matjättens nästa plattform.

Icas vinst sjönk

Ica Sverige besvikelse i rapport.

Zetadisplay dubblade omsättningen

Kinnevik satsar på norsk nätmat

Nu kan du prata med MonICA

Livsmedelskedjor bygger laddstationer i Tyskland

Flera detaljhandelskedjor i Tyskland satsar nu på att kunna erbjuda snabbladdstationer utanför sina varuhus.

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Ny nod för life science och livsmedel

Värmen sänker tron på framtiden

Axfood om torkan: ”Vi kommer att få leva med effekterna länge”

Sommarens hetta och torka har tvingat många köttbönder till nödslakt. - Vi kommer att få leva med effekterna under en lång tid framöver, säger Claes Salomonsson, presschef hos Axfood.

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Karma tar in mer kapital - dagligvaruhandeln i fokus

Nätapoteket får sälja receptbelagt

Butik skänkte godis efter olycka

Aldi rustar upp 150 butiker

Synen på e-handel förändras

Importföretag firar framgångar

Matpriserna stiger i värmen

Domsjö fabrikers nya produkt kan göra korvskinn av trä

Nu startar äppelskörden

Solskyddskrämer säljer som smör

Ölen kan bli dyrare

På nytt jobb
Paulig rekryterar ny HR-chef

Torkan tvingar kedjan till småpotatis

Sänd till en kollega

0.176