23948sdkhjf

Regeringen lägger 50 miljoner på att öka ekologiskt

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht: "Ekologiska produktionen möter inte efterfrågan".
Under torsdagen fattade regeringen beslut om att skjuta till 50 miljoner kronor till produktionen av ekologiska livsmedel, pengar som avsätts fram till 2020.

Det är i linje med ett tidigare satt mål, där 30 procent av jordbruksmarken respektive 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologisk innan 2030.

Jordbruksverket ska nu tillsammans med näringslivet och andra branschaktörer välja ut och vidta åtgärder som först presenterades i myndighetens rapport "Åtgärdsplan för att öka ekologisk produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel", som lämnades över till Regeringskansliet i slutet av februari.

Enligt Sven-Erik Bucht ligger anledningen till satsningen i en fortsatt ökad efterfrågan av ekologiska livsmedel.

– Vi ser en stark efterfrågan på ekologisk mat, samtidigt har den ekologiska produktionen inte ökat i takt med efterfrågan. Det vill regeringen ändra på, kommenterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Jordbruksverket påpekar dock att företagen efterlyser en långsiktig och stabil efterfrågan från marknaden för att vilja investera i ekologisk omställning. Åsa Lannhard Öberg, projektledare på Jordbruksverket, ser till och med att efterfrågan behöver öka ännu mer:

– För att nå regeringens mål krävs en ökad efterfrågan från både offentliga kök, från konsumenter i privata restauranger och i dagligvaruhandeln, säger Åsa Lannhard Öberg i ett pressmeddelande.

Bland de planerade åtgärderna syns bland annat en förbättring av information och statistik som följer upp både den ekologiska marknaden och utvecklingen av den ekologiska livsmedelskonsumtionen i offentlig sektor. Dessutom har man lagt fram förslag på åtgärder inom förädling och industri för kompetensförsörjning, kapitalförsörjning och samverkan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.099