23948sdkhjf

Kriget mot plastförpackningarna

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

Diskussion om att ta bort alla fossila plastförpackningar för mat oroar forskare.

Annika Olsson forskar i ämnet förpackningar vid Lunds Universitet, med stark fokusering på förpackningar till mat. I samband med hållbarhetsveckan i Lund, höll hon ett föredrag på rubriken “Plastförpackningar för mat - onödigt eller nödvändigt?”

Läs också: Nestlé vill bli fossilfria

-Dagens konsumenter säger att de vill ha färre förpackningar, i synnerhet plastförpackningar, men forskning visar att mer genomtänkta förpackningar kan minska matsvinnet, säger Annika Olsson.

En förpackning har flera uppgifter. Den ska säkerställa produktens hygien, skydda och öka dess livslängd. Det viktigaste är att skydda maten, och bidra till att öka dess hållbarhet. Att förpacka, exempelvis en gurka i plast, kan kanske tyckas onödigt. Men faktum är att plasten förlänger gurkans livslängd med närmare 14 dagar, och bidrar till att matsvinnet minskar.  

-Detsamma gäller för plastförpackad köttfärs. Där är plasten ännu viktigare eftersom köttfärs är miljökrävande att producera och därför extra viktig att skydda, säger hon.

-Så var behövs plasten och var är den onödig, frågar hon retoriskt? Det är en balanserad tanke, svarade hon själv. Men i sammanhanget är det viktigt att fundera över vad det är vi ska föra krig mot. Är det plast generellt eller är det att vi slänger för mycket mat?

Dagligvarubutikerna för just nu en diskussion om att alla fossila plastförpackningar för mat ska tas bort. Det oroar Annika Olsson.  

-Plasten fyller en viktig funktion som livsmedelsförpackning. Visst ger ett pappersemballage livsmedel ett bättre mekaniskt skydd, men beroende på typ av produkt kan plast vara ett bättre alternativ, säger hon.

Dock så anser hon att det finns mycket att önska för att göra återvinningen av plast lättare.

-Men även om man inte vet vilken sorts plast det är, så är det ändå bättre att lägga den i återvinningskärlet än att slänga den någon annanstans, säger hon.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Årets matbluff – alla finalisterna

Palmolja i det svenska smöret och äppelbas i grönsaksjuicen. 120 nomineringar har blivit fem finalister: ”Här har man verkligen lurat kunderna”.

Systemet med returlådor sprids

Nu öppnar Matpiraten 2.0

Fazer satsar 400 miljoner i ny produktionsenhet

Amazon letar butikslokaler

Ica Kvantum lägger ned posten

Nyhetsbrev

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Arkiv

Ica Fastigheter rekryterar

På nytt jobb
Algföretaget rekryterar för expansion

Bergendahls minskade svinnet 2018

Atria åtalas efter dödsfall

Stabila priser under julen

På nytt jobb
Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Ökade omsättningen med 47 procent

Nu satsar handlarna i Likenäs på att rusta butiken.

Ica Supermarket lägger ned

Stockholmsbutiken lägger ned på grund av dålig lönsamhet. Fastighetsägaren letar ny aktör.

Whyred och Hope tar vd från Axel Johnson

Nyhléns Hugosons köper norrländsk klassiker

Nettos ägare vill köpa BR

Avbröt utförsäljningen - nu pågår förhandlingar.

Krönika
”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

De vann oxfilékriget

Regeringsfrågan tros vara klar

Ny CFO på Scandi Standard

På nytt jobb
Han lämnar Cloetta

Stålbadet över – Apohem igång

Anrika Sears bjuds ut på auktion

Här slutar butiken med direktreklam

Butiksentré bortsprängd i Malmö

Vad hände med nyheterna?

Costco ryktas till Sverige

Ica slutade på topp

Digitala butiker ska utmana Amazon

Listar Stockholms ”bästa” matbutiker

Klartecken för gratis utbildning

På nytt jobb
Livsmedelsföretagen med ny chef

Lågt transfett kan bli lag

På nytt jobb
Ny regionchef på City Gross

Sänd till en kollega

0.138