23948sdkhjf

Coop Nord satsar miljoner på köld

Spenderar miljoner på frysar.

Coop Nord har inlett ett omfattande byte av köldmedier i sina butiker, ett projekt som omfattar 70 butiker och som kommer att pågå under 8 år till en kostnad om närmare 260 miljoner kronor.

Det stora skiftet inleds på grund av att EU fattat beslut om att köldmedier med en hög växthusgaseffekt ska fasas ut till år 2030.

Coop Nord kommer att byta ut gamla frysar eller uppgradera de modernare frysarna och fördelarna är förutom en minskad miljöpåverkan, mer energieffektiv drift och jämnare kyla. Tids nog kommer frysarna kunna kompensera för den omfattande investeringen men enligt Lars Carlstedt, fastighetschef Coop Nord är det svårt att säga när det rent ekonomiskt kommer att löna sig att byta frysarna.

– Vi tjänar ju främst på en lägre energiförbrukning men det skiftar ju från butik till butik men det kan handla om en minskning på cirka 120-150 000 kilowattimmar på ett år. Vi har ju en plan på åtta år och förhoppningsvis ger det effekt under den perioden, men det hänger också på att vi har en bra intjäning då som möjliggör att vi kan hålla uppe tempot för bytet, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095