23948sdkhjf

Premiär för pant på smoothie

Axfood fortsätter att lansera förpackningar som fungerar i pantsystemet.

Senaste satsningen är smoothies i plastflaskor av Axfoods eget märke Garant.

– Att införliva plastförpackningar i pantsystemet är ett viktigt steg mot en mer cirkulär ekonomi och minskad klimatpåverkan från dagligvarubranschen, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Totalt ansluts tre smoothies i 250 millilitersflaskor av plast till Returpacks system för pant. De finns i smakerna banan/mango/passionsfrukt, jordgubb/banan och svartvinbär/blåbär/rödbeta.

Axfood arbetar aktivt med att ta fram förpackningar av material med en så liten negativ påverkan på klimatet som möjligt utan att göra avkall på funktionalitet. Strategin är att använda material som fungerar väl att materialåtervinna, att fasa ut fossil råvara och att undvika att blanda olika plastsorter.

– I vårt hållbarhetsarbete ser vi till både innehåll och förpackning. Vi lägger därför allt större vikt vid att förpackningarna ska vara så klimatsmarta som möjligt, säger Åsa Domeij.

Axfood var först ut med retur av saftflaskor i plast 2015, bärkassar av plast 2017 och, tidigare i år, juiceflaskor i plast. Pant av bärkassar infördes på prov i Hemköps butik vid Torsplan i Stockholm och sprids under våren till fler butiker runt om i landet.

Varje år pantas motsvarande 1,85 miljarder burkar och PET-flaskor i landet, vilket är bland de högsta resultaten i världen. Totalt pantas cirka 85 procent av de burkar och PET-flaskor som säljs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062