23948sdkhjf

Fotgängare och cyklister ökar försäljningen

Allt fler går och cyklar i städerna – ”De ekonomiska vinsterna ska inte underskattas”

De positiva effekterna av gång- och cykeltrafik i städer underskattas. Förutom en positiv effekt på miljön och hälsan kan det även gynna handeln. Det visar rapporten Urban Mobility on a Human Scale - Promoting and Facilitating Active Travel in Cities, som tagits fram av Sweco.

– De ekonomiska vinsterna med ökad andel cyklister och gångtrafikanter ska inte underskattas. Det hänger ihop med att de rör sig mer naturligt i stadsmiljöer än bilister och i högre utsträckning bidrar ekonomiskt till kaféer, restauranger och butiker. Gång- och cykeltrafikanter bidrar till en mer levande och tryggare stadsmiljö, säger Jeroen Quee, mobilitetsexpert på Sweco i Nederländerna.

– Att göra städerna mer gång- och cykelvänliga är något som stadsplanerare över hela Europa nu funderar på. Jag tror att vi kommer att se mycket hända inom området de närmaste åren, tillägger han.

Satsningar på cykeltrafik ökar vinsterna

Allt fler städer satsar mer på gång- och cykeltrafik. Varje pund som investeras i cykeltrafik ger tre pund tillbaka i samhällsekonomiska vinster – det har den brittiska transportmyndigheten räknat ut och i London har man lyckats öka cykeltrafiken med 61 procent på tio år. Trenden i andra europeiska städer går åt samma håll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079