23948sdkhjf

Kanske tåget har gått för vin i butik

Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson om framtid för alkoholen.

Den första januari 2019 kommer den svenska spelmarknaden att omregleras. Den lagstiftning vi har idag är från 1930-talet och det har under de senaste tio åren blivit allt mer uppenbart att utvecklingen och spelarnas önskemålhar sprungit i från de svenska reglerna. Allt fler personer har valt att spela på spelbolag baserade utomlands vilket lett till att staten tappat kontrollen och intäkterna från spelet. Alltså är en omreglering nödvändig för att återta kontrollen.

Det är lätt att se parallellen till alkohol. Efter medlemskapet i EU 1995 har varje år en allt större andel av den alkohol vi dricker i landet köpts in i framför allt Tyskland. En strid ström av bussar, minibussar och personbilar med släpvagnar kör hem allt större andel av den alkohol vi dricker i Sverige. Uppskattning ar från Sveriges Bryggerier och Vin & Spritleverantörerna pekar på att vi snart närmar oss 50 procent av det vi dricker hemma.

Det anses numer helt normalt att åka till Tyskland och handla, eller för den delen att handla av någon som varit i Tyskland. I samband med en artikel om hur du sparar pengar när du ska arrangera bröllop i DN för ett par veckor sedan fanns tipset med att köpa alkoholen i Tyskland. Likheterna med spelmarknaden är slående, även om Systembolaget varit bättre på att arbeta med sin image än vad spelbolagen.

Många svenskar anser att Systembolaget är väldigt duktiga på sortiment och kvalitet. Må så vara men redan 2016 stod bag-in-box för 55 % av bolagets vinförsäljning och där jag brukar handla ibland finns 32 sektioner rödvin, varav 19 är italienska viner. Grekiska rödviner finns det en sort att välja på. Skulle nog vilja säga att bolaget snarare gör vad det kan för att ge folk det de vill ha. Precis som en kommersiell aktör skulle göra.

Förslaget om gårdsförsäljning är bra, bra att ge lanthandlare möjlighet att tillhandahålla lokalproducerade produkter också. Men vore det inte på sin plats att ta en större diskussion om alkoholmonopolet också?

Öl och vin är måltidsdrycker, och många skulle nog uppskatta att handla dem i samband med att de köper mat. Har aldrig hört någon säga att det kändes fel eller konstigt när de varit på semester. Åldersgränser är viktiga, men dagligvaruhandeln är idag van att hantera kontrollerna för spel, tobak, folköl och receptfritt. Med ett licenskrav på försäljning skulle butiken få en stark morot att sköta försäljningen på ett bra sätt. Att misslyckas i en ålderkontroll skull innebära ett kortare eller längre förbud mot att sälja. Vad som skulle hända med konsumtionen vet vi inte. Många hävdar att tillgång styr konsumtion, men dem har mest tillgång till alkohol är den som har lastat av en släpvagn i garaget med billig tysk öl.

Sedan kan det tyvärr vara så att tåget redan gått. Att den stora prisskillnaden mellan Sverige och Tyskland är så viktig att dagens utveckling inte går att stoppa. Kvar blir en medelklass som tycker 19 sektioner italienskt rödvin är valfrihet och kvalitet och där får dagligvaruhandeln svårt att konkurrera. Men visst vore det intressant att kunna diskutera frågan om svenskarnas möjlighet att kunna köpa öl och vin, måltidsdrycker, där de köper sin mat!

Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna

Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078