23948sdkhjf

Axfood vill se levnadslöner

Vill förbättra villkoren i alla leden.

Levnadslöner, en lön som en arbetare förväntas kunna försörja sig på, har länge varit en viktig fråga för textilindustrin men det är en fråga som även börjat engagera livsmedelsindustrin. Axfood är ett av de företag som intresserat sig för frågan och har nu kommit överens med Oxfam om att gemensamt analysera företagets leverantörskedjor.

– Vi vill utrota fattigdom i våra leverantörsled med fokus på våra egna varor och råvaror. Eftersom vi har många leverantörskedjor måste vi påbörja arbetet med att prioritera och identifiera var i leverantörskedjan vi har de högsta fattigdomsriskerna, säger Kristina Areskog Bjurling, hållbarhetsansvarig för Axfoods varor i en kommentar.

I dagsläget är inte ett lands lagstadgade minimilöner nödvändigtvis samma som en levnadslön och tillsammans med Oxfam ska en så kallad hotspot-analys utföras som ska visa var i varukedjan problemen är störst.

– Det är viktigt att påpeka att vi inte kan sätta exakta lönenivåer för anställda eller småbrukare i leverantörsledet, men vi kan och ska verka för ökad dialog och förhandling om löner. Vi jobbar också med att se över våra inköpsmetoder och vill köpa med färre mellanhänder, säger Kristina Areskog Bjurling.

Projektet pågår till oktober i år. Då ska cirka tre leverantörskedjor väljas ut som Axfood går vidare med. Efter det intervjuer genomföras och affären brytas ner för att se vilka marginaler som finns.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094