23948sdkhjf

Överskott på ekogrisar — priserna sänks

| Av TT | Tipsa redaktionen

Trenden har tvärvänt.

För bara några år sedan efterlyste handeln tusentals Kravmärkta grisar. Nu råder ett överskott på ekogriskött — och priserna sänks för första gången.

Läs också: Fint år för ekomjölken: Upp 12 procent

Efterfrågan på Kravgrisar har strandat, rapporterar ATL, lantbrukets affärstidning. Och det sker bara tre år efter att Svenskt Butikskött, som säljer de flesta Kravgrisar i Sverige, gått ut och efterlyst 10 000 Kravgrisar per år för att möta vad som då sågs som en stigande efterfrågan.

– Vi utgick från samtalen med våra kunder om att de ville köpa betydligt mer Kravgrisar, men det har svajat en del, plus att marknaden inte tog lika mycket fart som förväntat, säger Dick van der Krogt, chef för ekologiskt kött hos Svenskt Butikskött, till ATL.

Företaget har sänkt priserna och tvingats sälja en del Kravmärkta grisar som helt vanliga grisar.

Det är på charksidan det stora tappet har skett. Krav har förbjudit ämnet nitrit i charkprodukter, ett omdiskuterat ämne som används för konservering. Det innebär att charkprodukter gjorda på Kravgrisar inte får någon Kravmärkning. Då har produkter med EU-ekologisk märkning, som produceras under lägre ställda krav på djurens livsvillkor, knappat in.

Grisbönder som på uppmuntran av handeln investerade stort i Kravgrisar för några år sedan är besvikna.

– Vi blir totalt utkonkurrerade av EU-ekologiskt på charken. Handeln menar att de inte kan ta ut för Kravs mervärde när de inte får sätta Kravmärket på charken och charkråvaran står för 65 procent av grisen, säger Anders Engvall, lantbrukare på Forsa gård i Stora Skedvi, till ATL.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Plus

Mötet
Hon vässar ledarskapet ytterligare

Hållbarhetschefen på Ica om sitt MBA-stipendium.

Coop dubbla finalister

Helautomatiska måltidslösningar

Dagabs nya färskvarulager får fokus på färdigt.

Ica-butik stänger

Nyhetsbrev

Dole säljer i Sverige och Finland

Arkiv

1 500 protesterar mot Ica-nedläggning

Frifräsare öppnar intill Ica i förorten

Mångkulturellt sortiment, e-handel och synergier med en järnaffär i fokus.

Krönika
Vinst att samarbeta med leverantörer

Plus

Matens framtid finns i Stockholm

Ekologisk mat är sämre för klimatet

Plus

”Vi säljer varor från hela världen”

Plus

Dagligvaruhandeln missar årligen hundratals miljoner kronor

Experten: Vilja och och kunskap saknas om nya kundgrupper

Så prioriterar Ica 2019

E-handel och convenience två av sju fokusområden.

Ica ökar investeringarna

Postpanik på Coop

Axfoods nya grepp ska vässa e-handeln

Nya Coop och Eurocash vid gränsen

400 miljoner plöjs ned i ny handelsplats i Storlien vid norska gränsen.

Plus

Dagligvarugalan
Tekniska kartor och etiketter i digital butik

Årets digitaliserade butik har kapat kostnader och ökat försäljningen med teknikens hjälp. Så lyckades de.

Pantkampanj sprider sig i Skåne

Debatt
”Framtidssäkra med omnikanal – titta på Hema”

Nu står det klart: Amazons moln är i gång

Priserna fortsätter att dala

Easyfill i deal med Carrefour

Ledare
Gott nytt logistikår 2019!

På nytt jobb
Han ska tillbaks till butiken

Två toppar årets julöl

Chefen har ordet
”Bästa julklappen: en handlingskraftig regering”

Apoteket ökar konkurrensen digitalt

På nytt jobb
Karin Brynell tillsätter ny vd på Metallkretsen

Så många vill köpa sin julskinka utan nitrit

Icas butiker spurtar mot mållinjen

Historiskt låg skörd av matpotatis

Fritt fram för snuskylarna

Matpriskollen: Återanvända erbjudanden

LRF: Priset på svensk mat måste höjas

Sänd till en kollega

0.169