23948sdkhjf

Gränshandeln slår rekord – Dagligvaruhandeln i topp

Livsmedel, godis och läsk ligger högst upp på inköpslistan när norrmännen i allt större utsträckning åker över gränsen till Sverige för att shoppa.

Det handlar norrmännen i Sverige:

DAGLIGVAROR

Livsmedel – 81 procent

Godis/choklad – 61 procent

Alkoholfria drycker – 51 procent

Alkohol – 47 procent

Tobak – 35 procent

Apoteksvaror – 20 procent

Hälsokost – 9 procent

Parfym/smink – 8 procent

Tidningar/tidskrifter – 4 procent

Blommor – 2 procent

Annat – 1 procent

SÄLLANKÖPSVAROR

Kläder – 25 procent

Skor – 14 procent

Leksaker – 7 procent

Sport/fritid – 7 procent

Heminredning – 5 procent

Övrig elektronik – 3 procent

Data/tele – 2 procent

Järn- och byggvaror – 2 procent

Färg – 2 procent

Möbler – 2 procent

Böcker – 2 procent

Vitvaror – 2 procent

Trädgårdsväxter – 1 procent

Ur, guld eller optik – 1 procent

Radio/TV – 1 procent

Annat – 2 procent

Det visar rapporten ”Norsk gränshandelskonsumtion i Sverige 2017” som tagits fram av bland andra branschorganisationen Svensk Handel.

Rapporten visar vidare att den norska gränshandeln fortsätter att växa och slå rekord. Handeln är den vanligaste anledningen att norrmän åker över gränsen till Sverige och främst handlar de dagligvaror. Anledningen till den stora gränshandeln är att priserna i Sverige är avsevärt lägre för vissa produkter. Bland annat kan alkohol och tobak köpas till nästan halva priset medan mjölk, ost och ägg kostar en tredjedel så mycket som i Norge.

– Den svenska handeln är attraktiv bland norrmännen. Utbudet av butiker nära den norska gränsen blir allt större och många norrmän ser resan till Sverige som en upplevelse där de kan handla till riktigt bra priser, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Drog in 25,6 miljarder

Den norska gränshandeln är en bra affär för Sverige. Under år 2017 gjordes 13,7 miljoner resor från Norge till Sverige och i nära 70 procent av fallen var shopping målet med besöket. Det resulterade i att den norska gränshandeln drog in 25,6 miljarder kronor till den svenska detaljhandeln under året – 17,5 miljarder från dagligvaruhandeln och 8,1 miljarder från sällanköpsvaruhandeln.

I Sverige i stort står handeln för 11 procent av alla jobb men i många kommuner där gränshandeln är stor är andelen betydligt högre. Exempelvis jobbar 24 procent av alla arbetande Strömstadsbor inom handeln och motsvarande siffra i Eda och Årjäng är 21 respektive 15 procent.

Framtiden ljus för norsk gränshandel

Svensk Handel har även publicerat en rapport om gränshandelns framtid. Den visar att framtidsutsikterna är ljusa och gränshandeln med Norge förväntas fortsätta växa trots att handeln i stort digitaliseras allt mer och fler kunder vänder sig till e-handeln.

”Dagens detaljister menar att e-handeln hotar gränshandeln mot Norge i begränsad utsträckning och därmed inte utgör något större hinder för gränshandelns utveckling. Detta grundar sig i att Norge genom sitt utanförskap från EU har tullar och handelshinder som förhindrar och fördyrar den fria rörligheten”, skriver Svensk Handel i sin framtidsrapport.

– I framtidens gränshandel kommer utbudet av servicetjänster att spela en viktigare roll. Utöver att handla varor väljer allt fler norrmän på att besöka tandläkaren, gå till frisören eller lämna in bilen till verkstaden när de är i Sverige, säger Mats Hedenström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081