23948sdkhjf

Stora skillnader i pris – från samma lager

Samma lager – olika priser på Ica.

Ica, liksom resten av dagligvaruhandeln satsar stort på näthandeln och har bland annat lanserat en så kallad darkstore i Stockholms-området. Alla varor kommer alltså från ett och samma lager men beroende på vilken butik man handlar ifrån kan priset variera markant.

Enligt en jämförelse som sajten Matspar.se utfört kan det skilja sig med hela 37 procent mellan den billigaste och dyraste butiken, en kasse på 670 kronor med exakt samma varor i en butik kunde kosta 920 kronor i en annan. På Ica ser man inte de stora prisskillnader som ett problem.

– Nej, det ses inte som ett problem. Det är en modell som vi arbetat efter i 100 år. Butikerna ägs av fria företagare som konkurrera på olika sätt, inte bara med pris. Modellen med fria handlare har visat sig vara framgångsrik även på nätet vilket visat med försäljningssiffrorna, skriver Anna Hedström, pressansvarig på Ica i ett mejl till Fri Köpenskap.

Rickard Danielsson, vd på Retail Academics som forskar om dagligvaruhandeln håller med om att den varierade prissättningen inte är ett problem för Ica, men att näthandeln snarare är ett hot mot enskilda handlare som nu måste konkurrera med varandra.

– Det här är handlarnas problem. Har man en Nära, eller en Supermarket ska man nu helt plötsligt tävla med en Maxi, säger han och fortsätter:

– Det som kommer att ske nu är att kunderna kommer hålla koll på två olika prisbilder samtidigt, online och i butik vilket i sin tur kommer att leda till en prispress och i slutändan mer likartade priser.

Ica har inga planer på att ändra på den nuvarande modellen och de menar att näthandeln kommer att gynna även de mindre handlarna.

– Nej, det är en modell som funkar bra och som har hjälpt oss bli störst även på nätet. Icas affärsmodell bygger på fria handlare som själva bestämmer över sin butik och därmed även över sitt sortiment och priser. E-handeln börjar bli en betydande del av många Ica-butikers omsättning och många butiker har inte kapacitet för att plocka e-handel i butik och därför kan de som vill ta hjälp av Icas e-handelslager, svarar Anna Hedström.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141