23948sdkhjf

Anklagelser om kött i brittiska kedjornas vegomat

Brittiska myndigheten Food standards agency utreder butikskedjorna Tesco och Sainsbury's efter misstankar om kött i vegetarisk mat.
Den brittiska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Food standards agency (FSA) utreder anklagelser om kött i vegetariska och veganska färdigrätter.

Beslutet togs i fredags efter att tidningen the Daily Telegraph uppgav att man hittat spår av fläsk i kedjans Sainsbury's egna "köttfria" köttbullar, samt spår av kalkon i färdig veganrätt från Tesco, skriver the Guardian .

Enligt the Telegraph skickade man in prover på rätterna till ett tyskt livsmedelslaboratorium för tester, som hittat spår av kött i produkterna.

Den brittiska myndigheten FSA meddelade på fredagen att man: "utreder omständigheterna kring dessa incidenter och eventuella åtgärder kommer att bero av de bevis som hittas".

Inga egna upptäckter
Både Tesco och Sainsbury's har uttalat sig kring händelsen, där bägge kedjor påpekar att man vid egna tester inte hittat några spår av kött i rätterna.

En talesperson från Sainsbury's menar att produkterna produceras på en köttfri anläggning och att man regelbundet genomför kontroller, där inga problem upptäckts.

Samtidigt uppger kedjan att det rapporterade fyndet innebär att man tillsammans med sin leverantör kommer att göra en grundlig undersökning.

Tesco meddelar att man vid ett första DNA-test inte hittat DNA från djur i den aktuella färdigrätten, och man uppmanar The Telegraph att dela med sig av fler uppgifter:

"Vi uppmanar the Telegraph att dela med sig av alla detaljer gällande deras testning – inklusive det labb som använts – medan vi fortsätter vår undersökning", sade en talesperson från kedjan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081