23948sdkhjf

Nya och gamla baljväxter gav Menigo-pris

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Nordisk råvara stod överst på pallen när Nyskaparstipendiet 2018 delades ut.

Inför prisutdelningen av Nyskaparstipendiet 2018 på matfestivalen Smaka på Stockholm stod det mellan Liura, Nutrient tempeh och Nordisk råvara. Till slut var det den sistnämnda som tog hem priset.

Enligt juryn var en av anledningarna till vinsten att bolaget hjälper producenter längs hela kedjan, från utsäde till försäljning, och på så sätt gör det möjligt att producera långsiktigt hållbara råvaror.

"Genom sitt genomtänkta arbete med svenska kulturgrödor berikar Gunnar Backman och Tomas Erlandsson svensk gastronomi", avslutar juryn.

Bolaget, som genom sitt nätverk av odlare bland annat odlar grödor som Gotlandslins och vit quinoa, har redan planer på hur man ska använda stipendiet på 25 000 kronor:

Läs också: Byborna rättar till Coops misslyckande

– Pengarna kommer väl till pass eftersom vi hela tiden vill ligga i framkant och hitta nya grödor som vi kan odla i Sverige och därmed minska det vi som nation importerar. Kanada är väldigt duktiga på baljväxter, att använda stipendiet till en inspirations- och kunskapsresa dit ligger därför nära till hands, säger Gunnar Backman i ett pressmeddelande.

Läs också: Menigo varslar

Priset instiftades av Menigo 2012 i syfte att lyfta fram svenska matproducenter som tagit fram antingen en innovativ metod eller produkt i hållbarhetens tecken. För att komma till final måste man ha utvecklat en ny produkt, hittat ett nytt användningsområde för en råvara eller tillämpat en ny teknik eller process, samtidigt som hållbarhet präglar antingen produkten eller produktionen.

Förra året stod Ättika fruktförädling som vinnare, och tidigare år har bland andra Hällestadsvamp, Catxalot och Malmö vinägerfabrik tagit hem priset.
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här är City Gross nya convenience-butiker

Butiker på 700 till 1 200 kvadratmeter med brett utbud och större tillgänglighet.

Ica Nära-handlare bygger egen bistro

Dagligvarugalan
Sista chansen nominera till Dagligvarugalan

Årets butik-juryn har varit landet runt för att hitta de bästa kandidaterna.

Kraftig kritik mot livsmedelskontrollerna

Krönika
"Visst kan man tävla i innovationer"

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Dämpad vår för livsmedelsföretagen

Arkiv

Glutenfritt bageri till Ica – via Fazer

Coop lägger ned – på grund av gruva

På nytt jobb
Ny CDO på Ica: "Kraft till tech"

Direkten öppnar i Baronen

Norska laxdöden kan kosta miljard

Tuff resa mot rätt temperatur

Energiomställning är en svår resa då butiks-besöket ska vara attraktivt

Ica rullar ut cykeldepåer: ”Moduler med pumpar och laddare”

På nytt jobb
Skånemejerier med ny hållbarhetschef

City Gross cateringförvandling ger effekt

Coop börjar med hundparkeringar

Nätverk med livsmedelshandlare spar energi

De kan vinna ekopris

Icahandlare rasar mot detaljplan: ”Ett hot mot vår verksamhet”

På nytt jobb
Ny kommunikationschef på Orkla

Forskning visar: fräscha dörrar är effektiva

Coop tar in omtalad vegoburgare

Butik i konkurs: "Beklagar att stans bästa butik tvingas lägga ned"

Ledare
Personalen i skuggan av tekniken

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

Kopparbergs backar

Zetadisplay visar stark tillväxt

Ekobutik i konkurs

Få kunder anmäler prisfusk

Ica går över till svenskodlade plommontomater

Plus

Vd:n som ska göra Coop coolt igen

Krönika
Dags att reformera kampanjsystemet

Chefen har ordet
Glöm inte våra egna entreprenörshjältar

Matspars statistik: ”Kvantum på hugget”

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Scandi Standard

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.177