23948sdkhjf

Myndighetens varning: Släng inte chark i naturen

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Utländska charkvaror kan sprida sjukdomen afrikansk svinpest. "Mycket stort hot mot svenska grisar och vildsvin", konstaterar Jordbruksverket.

I Sverige har så kallad klassisk svinpest inte funnits sedan 1940-talet, och något fall av afrikansk svinpest har aldrig konstaterats. Men nu ser svenska myndigheter att den senare kan komma att spridas i Sverige, efter att sjukdomen spridit sig i Europa.

Bland länder där smittan upptäckts återfinns bland annat Polen, Tjeckien, Ryssland samt länderna som utgör Baltikum.

Enligt Jordbruksverket kan charkvaror med kött ifrån dessa länder komma att bli ett problem för svensk grisnäring och svensk livsmedelsexport, om de inte hanteras på rätt sätt.

– En kvarlämnad korvmacka kan i värsta fall orsaka inte bara ett enormt lidande för vildsvin och grisar, utan också slå hårt mot svensk ekonomi. Därför vädjar vi nu till allmänheten att vara noggranna med att aldrig lämna eller slänga matrester innehållande charkvaror så att vildsvin eller grisar kan komma åt dem, säger Maria Cedersmyg, handläggare på Jordbruksverket.

Läs också: Ritar om kartan för onlineförsäljning

Bakom den initiala varningen står EU, som bestämt att alla medlemsländer nu ska genomföra en informationskampanj för att förhindra spridningen.

Läs också: Restauranger ska tvingas visa var köttet kommer ifrån

Framförallt ser man störst risker hos resenärer som rör sig mellan länder där smittan finns och länder där den inte spridits – kommande fotbolls-VM i Ryssland är ett exempel på där smittade varor kan komma till Sverige, påpekar Jordbruksverket.

Viruset har i dag upptäckts i Estland, Lettland, Litauen, Italien, Polen, Ungern, Rumänien, Tjeckien, Ryssland, Moldavien, Ukraina och Vitryssland. Det kan överleva flera år i kylt eller fryst kött, samt i rökta eller saltade charkprodukter, där just matavfall är en vanlig spridningsväg.
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Två nya namn till Lantmännen

Butiker rustar upp Barnens ö

Ica-butiker i samarbete efter stormen Alfrida.

Starkt år för skyltföretaget

Plus

Chefsintervjun
”Vi är motorn, hjärtat, i Axfoodkoncernen”

Stor intervju med Dagabs vd Nicholas Pettersson.

Rikspolischefen i samtal med handeln

Nyhetsbrev

Chefen har ordet
Det är skarpt läge nu

Arkiv

Lidl vill fördubbla – i Danmark

Vertikal grönsaksodlare i konkurs

Slut på pengar för vertikalodlingsföretaget.

Största inköpen görs hos City Gross

Plus

Dagligvarugalan
Tipsen i charken: Griskind eller orm? Ica City löser biffen

Krönika
Checklista för att få rätt personal

Mat.se växlar upp med ny veganbutik

Ica är grönast - går om Coop

Det ser mörkt ut för Sainsbury's fusion

Här finns Årets apotek

1

Coops ultimatum: Tillgänglighet eller nedläggning

Kraftigt bakslag för Lidl: ”Trafikverket stryper kundtillförseln”

Coops kunder skänkte 330 000 träd

Scandi Standard såg minskad vinst

Coop Varberg bygger ut

Arla vände från svagt första kvartal

På nytt jobb
Norskt styrelseproffs till Pricer

På nytt jobb
Nya namn i Icas styrelse

På nytt jobb
Ica-chef går till Epicenter

Ica drar sig ur ytterligare en mässa

Hård smäll när kommunen tvingar äldre att handla i centrum

Livsmedelsbranschen växer snabbast på nätet

Här kan Coop få konkurrens av Ica

Billigare mat i januari

Så ska Coop Norge automatiseras

Chefen har ordet
Så tog vi oss genom skärselden

Ledare
Fri Köpenskap ökar snabbt – Tack för förtroendet

På nytt jobb
Han blir ny finanschef på Ica-handlarnas Förbund

De kan vinna Icas entreprenörspris

Så mycket ökade försäljningen i januari

Första Biofach för Business Sweden

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.196