23948sdkhjf

Myndighetens varning: Släng inte chark i naturen

Utländska charkvaror kan sprida sjukdomen afrikansk svinpest. "Mycket stort hot mot svenska grisar och vildsvin", konstaterar Jordbruksverket.
I Sverige har så kallad klassisk svinpest inte funnits sedan 1940-talet, och något fall av afrikansk svinpest har aldrig konstaterats. Men nu ser svenska myndigheter att den senare kan komma att spridas i Sverige, efter att sjukdomen spridit sig i Europa.

Bland länder där smittan upptäckts återfinns bland annat Polen, Tjeckien, Ryssland samt länderna som utgör Baltikum.

Enligt Jordbruksverket kan charkvaror med kött ifrån dessa länder komma att bli ett problem för svensk grisnäring och svensk livsmedelsexport, om de inte hanteras på rätt sätt.

– En kvarlämnad korvmacka kan i värsta fall orsaka inte bara ett enormt lidande för vildsvin och grisar, utan också slå hårt mot svensk ekonomi. Därför vädjar vi nu till allmänheten att vara noggranna med att aldrig lämna eller slänga matrester innehållande charkvaror så att vildsvin eller grisar kan komma åt dem, säger Maria Cedersmyg, handläggare på Jordbruksverket.

Bakom den initiala varningen står EU, som bestämt att alla medlemsländer nu ska genomföra en informationskampanj för att förhindra spridningen.

Framförallt ser man störst risker hos resenärer som rör sig mellan länder där smittan finns och länder där den inte spridits – kommande fotbolls-VM i Ryssland är ett exempel på där smittade varor kan komma till Sverige, påpekar Jordbruksverket.

Viruset har i dag upptäckts i Estland, Lettland, Litauen, Italien, Polen, Ungern, Rumänien, Tjeckien, Ryssland, Moldavien, Ukraina och Vitryssland. Det kan överleva flera år i kylt eller fryst kött, samt i rökta eller saltade charkprodukter, där just matavfall är en vanlig spridningsväg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079