23948sdkhjf

Myndighetens varning: Släng inte chark i naturen

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Utländska charkvaror kan sprida sjukdomen afrikansk svinpest. "Mycket stort hot mot svenska grisar och vildsvin", konstaterar Jordbruksverket.

I Sverige har så kallad klassisk svinpest inte funnits sedan 1940-talet, och något fall av afrikansk svinpest har aldrig konstaterats. Men nu ser svenska myndigheter att den senare kan komma att spridas i Sverige, efter att sjukdomen spridit sig i Europa.

Bland länder där smittan upptäckts återfinns bland annat Polen, Tjeckien, Ryssland samt länderna som utgör Baltikum.

Enligt Jordbruksverket kan charkvaror med kött ifrån dessa länder komma att bli ett problem för svensk grisnäring och svensk livsmedelsexport, om de inte hanteras på rätt sätt.

– En kvarlämnad korvmacka kan i värsta fall orsaka inte bara ett enormt lidande för vildsvin och grisar, utan också slå hårt mot svensk ekonomi. Därför vädjar vi nu till allmänheten att vara noggranna med att aldrig lämna eller slänga matrester innehållande charkvaror så att vildsvin eller grisar kan komma åt dem, säger Maria Cedersmyg, handläggare på Jordbruksverket.

Läs också: EU kan förbjuda "vegoburgare"

Bakom den initiala varningen står EU, som bestämt att alla medlemsländer nu ska genomföra en informationskampanj för att förhindra spridningen.

Läs också: Sverige får undantag i EU:s nya ekoregler

Framförallt ser man störst risker hos resenärer som rör sig mellan länder där smittan finns och länder där den inte spridits – kommande fotbolls-VM i Ryssland är ett exempel på där smittade varor kan komma till Sverige, påpekar Jordbruksverket.

Viruset har i dag upptäckts i Estland, Lettland, Litauen, Italien, Polen, Ungern, Rumänien, Tjeckien, Ryssland, Moldavien, Ukraina och Vitryssland. Det kan överleva flera år i kylt eller fryst kött, samt i rökta eller saltade charkprodukter, där just matavfall är en vanlig spridningsväg.
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här är City Gross nya convenience-butiker

Butiker på 700 till 1 200 kvadratmeter med brett utbud och större tillgänglighet.

Ica Nära-handlare bygger egen bistro

Dagligvarugalan
Sista chansen nominera till Dagligvarugalan

Årets butik-juryn har varit landet runt för att hitta de bästa kandidaterna.

Krönika
"Visst kan man tävla i innovationer"

Kraftig kritik mot livsmedelskontrollerna

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Dämpad vår för livsmedelsföretagen

Arkiv

Glutenfritt bageri till Ica – via Fazer

Coop lägger ned – på grund av gruva

På nytt jobb
Ny CDO på Ica: "Kraft till tech"

Direkten öppnar i Baronen

På nytt jobb
Skånemejerier med ny hållbarhetschef

Ica rullar ut cykeldepåer: ”Moduler med pumpar och laddare”

Coop börjar med hundparkeringar

Nätverk med livsmedelshandlare spar energi

De kan vinna ekopris

City Gross cateringförvandling ger effekt

På nytt jobb
Ny kommunikationschef på Orkla

Norska laxdöden kan kosta miljard

Forskning visar: fräscha dörrar är effektiva

Tuff resa mot rätt temperatur

Energiomställning är en svår resa då butiks-besöket ska vara attraktivt

Icahandlare rasar mot detaljplan: ”Ett hot mot vår verksamhet”

Butik i konkurs: "Beklagar att stans bästa butik tvingas lägga ned"

Ledare
”Personalen i skuggan av tekniken”

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

Coop tar in omtalad vegoburgare

Kopparbergs backar

Ekobutik i konkurs

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

Zetadisplay visar stark tillväxt

Få kunder anmäler prisfusk

Ica går över till svenskodlade plommontomater

Plus

Vd:n som ska göra Coop coolt igen

Krönika
Dags att reformera kampanjsystemet

Chefen har ordet
Glöm inte våra egna entreprenörshjältar

Matspars statistik: ”Kvantum på hugget”

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Scandi Standard

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.173