23948sdkhjf

Förslag: Så kan sanktionerna för livsmedelsbrott se ut

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Efter riksdagens beslut om ändring i livsmedelslagen har Livsmedelsverket nu tagit fram förslag på utformning av sanktionsavgifter.

I maj beslutade riksdagen att säga ja till regeringens förslag om att skärpa straffskalan för allvarliga brott mot livsmedelslagen. Från januari 2019 ska allvarliga brott kunna ge fängelse i högst två år, och när det gäller mindre allvarliga överträdelser ska en särskild avgift som kallas sanktionsavgift ersätta straff.

Regeringen har tidigare i år gett Livsmedelsverket i uppdrag att utforma ett system med sanktionsavgifter för ett antal överträdelser mot livsmedelslagen, något som myndigheten nu kan lägga fram ett förslag för.

Att starta ett livsmedelsföretag utan att först registrera det hos kontrollmyndigheterna identifieras i förslaget som den allvarligaste överträdelsen som kan leda till sanktionsavgift.

Läs också: Så slår Brexit i butikshyllan

Där bedömer Livsmedelsverket att avgiften bör vara lägst 5 000 kronor och som högst 75 000 kronor. Om ett företag varit oregistrerat vid ägarbyte ska avgiften vara något lägre: mellan 2 500 kronor och 40 000 kronor.

Läs också: Renkorv inte alltid ren

Om journalföringen bedöms ha brister bedömer verket att avgiften lägst bör vara 2 000 kronor och som högst 25 000 kronor. Alla avgifter borde sättas i relation till företagens årsomsättning.

Enligt förslaget bör den myndighet som ansvarar för kontrollen – kommun, länsstyrelse eller Livsmedelsverket – också besluta om avgiften och dess storlek. Livsmedelsverket skickar in förslaget till Näringsdepartementet under onsdagen.
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här är City Gross nya convenience-butiker

Butiker på 700 till 1 200 kvadratmeter med brett utbud och större tillgänglighet.

Ica Nära-handlare bygger egen bistro

Dagligvarugalan
Sista chansen nominera till Dagligvarugalan

Årets butik-juryn har varit landet runt för att hitta de bästa kandidaterna.

Kraftig kritik mot livsmedelskontrollerna

Krönika
"Visst kan man tävla i innovationer"

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Dämpad vår för livsmedelsföretagen

Arkiv

Glutenfritt bageri till Ica – via Fazer

Coop lägger ned – på grund av gruva

På nytt jobb
Ny CDO på Ica: "Kraft till tech"

Tuff resa mot rätt temperatur

Energiomställning är en svår resa då butiks-besöket ska vara attraktivt

Direkten öppnar i Baronen

Norska laxdöden kan kosta miljard

Coop tar in omtalad vegoburgare

City Gross cateringförvandling ger effekt

Ica rullar ut cykeldepåer: ”Moduler med pumpar och laddare”

På nytt jobb
Skånemejerier med ny hållbarhetschef

Coop börjar med hundparkeringar

Nätverk med livsmedelshandlare spar energi

De kan vinna ekopris

Icahandlare rasar mot detaljplan: ”Ett hot mot vår verksamhet”

På nytt jobb
Ny kommunikationschef på Orkla

Forskning visar: fräscha dörrar är effektiva

Butik i konkurs: "Beklagar att stans bästa butik tvingas lägga ned"

Ledare
Personalen i skuggan av tekniken

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

Kopparbergs backar

Ekobutik i konkurs

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

Zetadisplay visar stark tillväxt

Få kunder anmäler prisfusk

Ica går över till svenskodlade plommontomater

Plus

Vd:n som ska göra Coop coolt igen

Krönika
Dags att reformera kampanjsystemet

Chefen har ordet
Glöm inte våra egna entreprenörshjältar

Matspars statistik: ”Kvantum på hugget”

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Scandi Standard

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.266