23948sdkhjf

Det är svenskarnas favoritbär

Explosionsartad försäljning i maj.

En nyligen genomförd undersökning bland 1 114 svenskar från Coops Matometer, genomförd av Demoskop, avslöjar vilka som är svenskarnas favoritbär.

Jordgubben tar en jordskredsseger, före hallon och blåbär, med en tredjedel av de svarandes röster. Allra mest populär är den i Skåne där fyra av tio, nära hälften alltså, svarade att jordgubben är favoriten.

Matometerns databas innehåller fler än 395 000 måltider och den visar att antalet måltider i maj i år som innefattat jordgubbar har ölat med hela 26 procent jämfört med motsvarande period förra året. Det brukar annars vara juni som är den stora jordgubbsmånaden för svenskarna då mer än 11 procent av måltiderna under en dag innehåller jordgubbar.

Allra populärast är jordgubbarna till frukost, men under sommarhalvåret ökar konsumtionen på kvällar, efter middagsmålet. Dessutom visar Matometern att svenska kvinnor äter jordgubbar oftare än män.

Slutsatser från undersökningen:

- 33% svarar att jordgubben är deras favoritbär. På andra plats hamnar hallon (21%) och blåbär (13%).Jordgubben är lika populär bland kvinnor (35%) och män (32%), däremot anger personer i medelåldern, 36-45 år, i större utsträckning att jordgubben är deras favoritbär (39%).
- Av de tillfrågade som bor i ett parförhållande med ett barn eller fler svarar 4 av 10 att jordgubben är deras favoritbär.
- Personer som bor i Skåne är de som i störst utsträckning angett att jordgubben är deras favoritbär (41%).
- I övre Norrland är jordgubben endast favoritbäret bland 19% av de tillfrågade och i Stockholm är jordgubben lika populär som hallonet (26%). I övre Norrland är hallonet (28% ) och hjortronet (20%) mer populära än jordgubben bland de tillfrågade.

Topp 5 favoritbär enligt svensken
1. Jordgubbar (33%)
2. Hallon (21%)
3. Blåbär (13 %)
4. Smultron (8%)
5. Hjortron (7%)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.19