23948sdkhjf

De köper in sig i ÖoB

Norsk lågpriskedja köper 20 procent, med option på resterande 80 om två år.

ÖoB kan bli helnorskt om två år. Ägarna, familjen Svensson säljer 20 procent av bolaget till det norska börsbolaget Europris, som betalar i aktier. Med detta följer en option på att köpa även övriga 80 procent av kedjan år 2020, även där med betalning i Europrisaktier.

- Vi är två bolag som kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt med omfattande erfarenhet av lågprishandel samt ett sortiment, koncept och varumärkeslöfte som är snarlika. Tillsammans kommer vi skapa de bästa av förutsättningar för att stärka vårt kunderbjudande och därigenom vår position på respektive marknad. Det är med spänning och en stor portion ödmjukhet som jag och min ledning tar Runsvengruppens stolta historia in i en ny och spännande fas, säger Fredrik Söderberg, vd Runsvengruppen.

- Tillsammans kan vi utnyttja överlappande sortiment, djupt detaljhandelskunnande och en gemensam strategisk agenda för att skapa en unik plattform som säkerställer expansion och tillväxt, säger Pål Wibe, vd Europris.

Familjen Svenssons får i första skedet aktier till ett värde motsvarande 4,5 procent av Europris.

Den svenska lågpriskedjan har i dag 94 butiker i Sverige och Europris har 255 butiker i Norge. De kommer nu att inleda ett inköpssamarbete och ska skapa en pan-nordisk rabattdetaljhandelsplattform. 

- Familjen Svensson har ägt och drivit Runsvengruppen i 70 år. Genom att kombinera styrkor med Europris skapar vi nordens starkaste gruppering inom lågprissegmentet. Europris och Runsvengruppen har starka ledningar, kulturer och varumärken vilket ger förutsättningar för ett riktigt bra samarbete. Vi ser fram emot att som långsiktiga ägare fortsätta utveckla och stödja det gemensamma bolaget, säger Oskar Svensson, styrelseordförande i Runsvengruppen.

De båda bolagen kommer att fortsätta drivas som självständiga bolag under egna varumärken och företagsledningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063