23948sdkhjf

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan

Nu har Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket lämnat sin nationella handlingsplan ”Fler gör mer” till regeringen.

Inititiativet till planen, som berör hela livsmedelskedjan, togs förra året och arbetet med planen sparkades igång i oktober.

Planen lyfter fram fyra centrala punkter för att lyckas med arbetet med målet att halvera det totala matsvinnet fram till 2030:

  • Ett nationellt mål behövs för att ge alla verksamheter en klar styrning av insatserna.
  • Samarbete mellan branschaktörer i livsmedelskedjan behöver utvecklas, som gör att matsvinnet minskar, inte bara skjuts till annan aktör i kedjan.
  • Konsumenter behöver förändra sitt beteende och sluta kasta mat som går att äta.
  • Forskning och innovation behövs för att utveckla och stödja arbetet med att minska matsvinnet inom alla delar av livsmedelskedjan.

– Titeln "Fler gör mer" speglar att det pågår många bra insatser i Sverige i dag, men att vi behöver göra mycket mer för att verkligen nå fram till målet om att halvera matsvinnet till 2030. Något som Sverige åtagit sig inom det globala arbetet med Agenda 2030, säger Annica Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket, i en kommentar.

- Vi behöver växla upp vårt arbete för att minska matsvinnet, det är ett oerhört slöseri med resurser. Med handlingsplanen har vi nu ett mycket bra underlag för hur vi kan gå vidare, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som tillsammans med miljöminister Karolina Skog tog emot handlingsplanen.

Här finns hela planen...

...och de 42 punkterna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084