23948sdkhjf

Tuffa kritiken: "Kan inte anses hålla tillräcklig kvalitet"

Regeringens återvinningsförslag i blåsväder.

Regeringens förslag om framtidens förpacknings- och returpappersinsamlingar har fått skarp kritik från FTI, men även stött på patrull från annat håll. Såväl SKL som Konkurrensverket, Naturvårdsverket, Tillväxtverket och det egna beslutsorganet för granskning av kvaliteten på konsekvensutredningar till författningsförslag, Regelrådet har påtalat blottor i promemorian.

Regelrådet anser rentav att förslagets konsekvensutredning strider mot förordningen om konsekvensutredning vid regelgivning då man anser att det brister genom ”avsaknad av bakomliggande resonemang i flera väsentliga avseenden. De brister som finns gör att konsekvensutredningen inte kan anses hålla tillräcklig kvalitet”.

Naturvårdsverket i sin tur konstaterar att 100 procent fastighetsnära insamling inte är eftersträvansvärt.

”Fastighetsnära insamling kanske inte alltid är den mest lämpliga insamlingen i alla områden och det kan ibland tänkas vara mer lämpligt med t.ex. insamling för ett helt kvarter i områden där man vill undvika transporter. Det kan också finnas fastigheter/områden där det inte är ekonomiskt rimligt att ha fastighetsnära insamling då kostnaden kanske inte motsvarar miljönyttan”, skriver man.

"Finns ingen konsekvensanalys"

Advokatbyrån Delphi som varit FTI behjälpliga i den juridiska konsekvensanalysen av regeringens förslag är inne på samma spår.
Vi kan konstatera att det inte finns någon konsekvensanalys. Det står uttryckligen och de har bett om en konsekvensanalys, säger Karin Roberts, Senior Associate på Delphi och tidigare biträdande enhetschef hos Konkurrensverket.

Hon ser ett antal bekymmer med regeringens förslag.
– Dels handlar det om det miljörättsliga, att i förhållande till kostnaden så uppnås inte miljöeffekten. För alla förslag inom det här området måste man göra en skälighetsbedömning enligt miljöbalken och det kan man konstatera att den är inte uppfylld. Sen vet handläggarna hos regeringen att de kan trycka igenom det här ändå. Ingen utav de här grejerna enskilt är något stopp,

Samma sak med den konkurrensrättsliga aspekten också. Det kan strida mot konkurrenslagen om det uppstår en konkurrenssnedvridning, men inte heller det enskilt blir något stopp för regeringen att trycka igenom det här.

Sen är det också förhållandet till fastighetsägarna, att det inte är reglerat vad som ska hända om de inte är med på båten. Det påverkar möjligheten att få ett tillstånd, men du kan inte styra den delen. Men inte heller det skulle enskilt vara ett stopp.

Varnar för risker

Konkurrensverket och Återvinningsindustrierna varnar för risker i rollfördelningen mellan kommuner och privata återvinningsföretag och att det nya systemet eliminerar alla förutsättningar för att mer än ett system kan få tillstånd. Karin Roberts håller med.

– När kommunen agerar på det sättet att de slukar den här marknaden: det förfarandet kan att strida mot konkurrenslagen. Men när man upptäcker att det finns sådana här normkrockar, så brukar man föreslå regeländringar, avslutar Karin Roberts.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094