23948sdkhjf

Dagligbutiker beroende av testverksamhet

Utan en omfattande testverksamhet skulle handeln drabbas av utslagning även i testlänets mest lönsamma kommun.

Biltestindustrin i Norrbotten gör att handeln blomstrar. Bara i Arjeplog är handelsindexet 153, vilket är en betydande siffra för kommunen och viktig för hela regionen.

  • 2016 hade Arjeplog ett förädlingsvärde på 4,3 miljoner kronor. En mycket stor siffra för en kommun med knappt 4000 invånare, säger Per-Erik Andersson, Region Norrbotten, som tagit fram en rapport om testnäringen i länet.

    Rapportförfattarna Thomas Ejdemo och Daniel Örtqvist har dragit slutsatsen att Arjeplogs försäljning av dagligvaror med 53 procent över rikets snitt är avhängigt av två saker, dels testnäringen med internationella kunder och dels turismen från Norge.

  • Vissa företag knutna till testnäringen har i uppstartsskeden fått regionala stöd som också prövats om de långsiktigt kan utvecklas positivt för egen maskin, samtidigt som de inte konkurrerar med redan etablerade företag. På så sätt kan hela länet växa. Här ingår dock inte dagligvarubutikerna vill jag understryka.

    Arjeplogs läge cirka 20 mil från norska gränsen och som en av två överfarter i Norrbotten för den norska turistströmmen, gör att handeln har även detta ben att stå på.

  • Utan dessa båda näringar skulle vi se en mycket stor utslagning i handeln. Turisterna stannar gärna till i Arjeplog även om de inte turistar där utan tar sig vidare mot kusten. Och 14 procent av den fasta befolkningen i kommunen jobbar inom testverksamheten med en omsättning på 500 miljoner kronor, säger Per-Erik Andersson. Så hela kommunen är beroende av att testföretagen fortsätter att komma hit under vintrarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062