23948sdkhjf

Osäkert om Axfoods tillväxtmöjligheter

Danske Bank nedgraderar koncernen i sin analys.

Danske Bank tror att Axfoods möjligheter till tillväxt och lönsamhet blir mer osäkra och mer beroende av en framgångsrik online-verksamhet.

Det bästa är bakom oss, skriver banken i en analys där Axfood nedgraderas till sälj (behåll), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare.

"Vi tror att rapporten för det andra kvartalet markerar slutet på den betydande tillväxt och starka lönsamhet som Willys visat de senaste fyra åren", skriver Danske Bank.

Mycket av lönsamhetsförbättringen andra kvartalet var av en tillfällig natur, menar banken. Kombinerat med bland annat en långsammare butiksexpansion i Willys och en ökad konkurrens, såväl offline (från Lidl) som online (från Ica), ser utsikterna mer osäkra ut, enligt analysen.

Amazons eventuella intåg på den svenska dagligvarumarknaden beskrivs också som ett hot.

Danske Banks nedgradering ska ses med bakgrund av att Axfood handlas till multiplar som ligger kring toppnivåer. Axfood är emellertid relativt väl positionerat för att kapitalisera på de marknadsändringar som Danske Bank förutspår och banken tror att Axfood kan hålla resultatet relativt stabilt trots ökade investering och tuffare konkurrens.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11