23948sdkhjf

Butikerna stöttar bönderna

Flera butiker och kedjor ger stöd under torkan.

Den svåra torkan har lett till stora bekymmer för landets bönder med dåliga skördar och nödslakt av kreatur. För att underlätta för bönderna har ett flertal butiker över landet valt att stödja bönderna genom att bland annat sluta sälja utländskt kött.

Coop Gotlands alla nio butiker har valt att inte ta in utländskt kött och 15 Coop-butiker i och runt Oskarshamn har valt att sluta med utländskt kött. Centralt har även City Gross valt att sluta med alla sina kampanjer för utländskt kött.

– Vi avslutar alla aktiviteter på utländskt kött så fort det är möjligt. Vi sätter istället in kampanjer för svenskt kött, 5-7 stycken varje vecka, säger Mats Sjödahl, vice vd och inköpsdirektör på City Gross i en kommentar.

Även Ica har gått ut till sina handlare med en uppmaning om att lyfta fram det svenska köttet och enskilda handlare har också bestämt sig för att hjälpa bönderna med mer drastiska åtgärder. Bland annat Ica Maxi Universitetet på Öster i Örebro och Ica Kvantum i Umeå har anslutit sig till bojkotten.

– Bönderna är oerhört viktiga för oss. Genom att vi enbart säljer det svenska köttet kan de få betalt för det kött som de tvingas slakta. Sen om det blir en förlust inkomstmässigt under en kort period framåt så tycker inte jag att det är anledning nog att inte ta det här beslutet, säger Nina Högbom, handlar på Ica Kvantum i Umeå.

City Gross och vissa butiker som Ica Maxi Stormarknad i Vetlanda har även börjat skänka bort sitt fruktsvinn till bönderna för användning som foder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109