23948sdkhjf

Miljardregn över drabbade bönder

Regeringen avsätter drygt en miljard efter torkan.
Regeringen avsätter 1,2 miljarder kronor i stöd till Sveriges lantbrukare.

- Vi presenterar ett nationellt krispaket till Sveriges bönder. Den långvariga torkans effekt på betet orsakar brist på grovfoder till djuren. Och det gör att vi känner en stor oro för den svenska livsmedelsförsörjningen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en presskonferens.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger att svenska bönder kommer att få importera grovfoder till djuren. Därför kommer regeringens krispaket ge stöd för lantbrukarna att köpa in grovfoder till djuren, för att förhindra nödslakt.

- Vi har räknat med 375 kronor per vuxet djur i stöd. Vi har satt ett takbelopp per gård på 150 000 kronor. En normal mjölkgård kommer få ungefär 60 000 kronor i stöd. Förstärkningen i likvida medel ska göra att lantbrukarna kan förhindra utslaktning av djur, säger han.

Sven-Erik Bucht säger att han har talat med EU om möjligheten till att kunna betala ut ett EU-stöd på 250 miljoner kronor i förskott.

- Vi har fått positiva signaler, så jag bedömer att utsikten på att få ett positivt beslut på det här i september är goda eller mycket goda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078