Så kan livsmedelsindustrin påverkas av klimatförändringarna

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Bland annat kan växters näringsinnehåll ändras.

Ett varmare och fuktigare klimat med fler extremhändelser som exempelvis torka kommer att påverka förutsättningarna för produktion av mat och dricksvatten. Sverige kan stå inför fler angrepp av sjukdomar, parasiter och insekter och ökad spridning av föroreningar. Bland annat kan svampar som producerar mögelgift bli vanligare i Sverige. Det skriver Livsmedelsverket i sin senaste rapport om klimatförändringarna.

Klimatförändringarna kan också förändra växters näringsinnehåll och leda till fler algblomningar i dricksvattentäkter. Det kan även bli en utmaning att hålla låga och jämna temperaturer i varor från produktion till hushåll, vilket är av stor betydelse för att livsmedlen ska vara säkra att äta.

– Hela livsmedelssektorn påverkas på något sätt av klimatförändringarna. Det viktiga är att vi påbörjar arbetet nu för att försäkra oss om att ha bra mat och dricksvatten även i framtiden, säger Rickard Bjerselius chef för Team Risk- nyttohantering och miljö, i ett pressmeddelande.

Tre områden, som redan nu påverkas av extrema väderförhållanden, beskrivs i planen. Det gäller spannmål, dricksvatten och rennäring, där alla led från produktion, kvalitet till leveranssäkerhet kan påverkas.

Planen beskriver även mer generella effekter av klimatförändringar som kan påverka Livsmedelsverkets verksamhet, bland annat:

- Att användningen av bekämpningsmedel och veterinärmedicinska preparat förändras vilket påverkar kontroll- och analysverksamheten
- Extremhändelser, nya föroreningar, nya livsmedelsburna organismer och nya spridningsvägar
- Ökad variation i slaktvolym både mellan år och inom samma år

Livsmedelsverket arbetar nu vidare med klimatanpassning med planen som utgångspunkt, bland annat med ett pilotprojekt om klimatanpassning i bageribranschen tillsammans med bagerinäringen.


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Willys lanserar nytt butikskoncept

Axfoods draglok Willys presenterar ett nytt butikskoncept. På sikt ska alla butiker ställas om. ”Många månaders slit ligger bakom.”

Norsk citronläsk retar Coca-Cola

Glada dagar för stadskärnorna

Det svenska äpplet vinner mark

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Nyhetsbrev

Coop öppnar för prishöjningar på kött

En egen undersökning visar att sju av tio medlemmar kan tänka sig att betala mer för att rädda bönderna.

Arkiv

Itab vinstvarnar

Ännu ett franskt pris till Picadeli

Fazer utökar havresatsning

Årets premiärhummer såld — kilopris 83 000

FMCG-kvinnorna som får mentorstipendierna

Slakteri riskerar vite

Ica Maxi fick stänga

Läkarförbundet rasar över Icas miljonaffär: ”Farligt för patienterna”

Sveriges läkarförbund rasar över Apotek Hjärtats 335 miljoners-affär med nätläkartjänsten Min Doktor. ”Jag är väldigt oroad över utvecklingen”, säger Elin Karlsson, kirurg och ordförande till Fri Köpenskap.

Bergendahls går över en miljard

Retrotrend ritar om kartan för ölproducenter

Flaskorna tvättas och återanvänds stället för att smältas och återvinnas.

Willys på vegomarsch

Stora Coop öppnar i morgon

Coop slår upp dörrarna på Stora Coop i Falkenberg i morgon. 2 100 kvadratmeter med extra allt. "Det är jätteroligt och en jätteutmaning", säger butikschefen Emma Sabovic.

Här säljs redan julmust

På nytt jobb
Krav anställer ansvarig för dagligvaruhandeln

Tar in kompetens från Mat.se.

Svenska kex till 500 Tesco-butiker

Dagligvarugalan
Nu står det klart: Här är Årets Butik 2018

Priset för Årets Butik på Dagligvarugalan gick till Ica Maxi Nacka.

Dagligvarugalan
Här är alla vinnarna på Dagligvarugalan 2018

Under dagligvarubranschens stora galatillställning korades 20 lyckliga vinnare.

Här öppnar Coop Online

Butiken tvingas ha folie bakom disken

Dagligvarugalan
De vann pris för Årets Ostavdelning

Dagligvarugalan
De har Årets bästa Tidskriftsbutik

Dagligvarugalan
De fick priset för Årets Förbutik

Dagligvarugalan
De vann pris för Årets Kassazon

Dagligvarugalan
Det här är årets Djupfrystavdelning

Dagligvarugalan
De har Årets Fiskavdelning

Dagligvarugalan
De stod för Årets Matinspiration

Dagligvarugalan
Här finns årets bästa Kött- och charkuteriavdelning

Dagligvarugalan
Det här är Årets Ekobutik

Dagligvarugalan
Hon är Årets Syftesdrivna ledare

Dagligvarugalan
De belönas för årets bästa Hållbarhetsinitiativ

Sänd till en kollega

0.382