23948sdkhjf

Malmö-handlarna välkomnar Icas nya darkstore: ”Vi har väntat”

Som Fri Köpenskap kunde avslöja redan i går planerar Ica en ny darkstore på 75 000 kvadratmeter i Malmö. Handlarna är positiva: ”Vi har faktiskt väntat på det här.”

I går bekräftade Ica att man planerar att öppna en ny darkstore på mellan 50 000 och 75 000 kvadratmeter i Malmö. Exakt var det nya plocklagret för e-handeln ska ligga är inte kommunicerat av Ica men enligt Malmö stad har Ica Fastigheter reserverat en tomt på ”minst” 50 000 kvadratmeter i utkanten av Malmö, i nära anslutning till Yttre ringvägen. Ica har verifierat att tomten är tänkt till ett eventuellt plocklager för framtida e-handel, men försäkrar att inget beslut finns på plats.

När e-handelslagret i Malmö planeras vara klart vill Ica heller inte avslöja men tanken är att det ska finnas på plats innan det automatiska plocklagret i Stockholm beräknas öppna 2022. De Malmö-handlare som Fri Köpenskap talat med välkomnar den planerade satsningen.

I dagsläget har vi matkassen för upphämtning i butik och e-handel där vi kör ut varor till företag. Vi har diskuterat lite kring e-handeln men har faktiskt väntat lite på en eventuell darkstore, säger Peter Berlin, handlare hos Ica Kvantum Emporia.

Han tror att en darkstore skulle göra det möjligt för fler Ica-butiker att ansluta sig till e-handeln eftersom detta då inte påverkar driften och ytan i butiken.

Dessutom befinner vi oss i ett köpcentrum, och vi kan inte bygga någon drive through för avhämtning och då är plocklager en bra lösning, säger han.

Många handlare runtom i landet har tidigare varit kritiska mot Icas e-handelslösning, inte bara för att Stockholms-lagret kantats av stora inkörningsproblem, men också för att det finns ekonomiska utmaningar med Icas handlarmodell. E-handelslösningen är en typ av prenumeration där handlaren hyr tjänsten av Ica Sverige.

Det är klart att e-handeln blir krånligare med fria handlare men jag kan ändå tycka att det är rätt väg att gå för att skapa ett effektivt plock för framtiden, säger Peter Åkesson, handlare på Ica Supermarket Söder.

Fredrik Grindemark, handlare hos Ica Maxi i Malmö, har byggt upp en egen stabil e-handel som står för sex procent av omsättningen – men han tror ändå på den centrala lösningen.

Det är inte självklart att alla handlare hoppas på en darkstore men jag är i alla fall positiv till den. Det är svårt att få effektivitet i lösplock eftersom alla varor plockas två gånger. Dessutom blir det rörigt i butiken, säger han.

Däremot skulle han gärna se att uniciteten på den digitala plattformen förbättras.

De individuella butikerna har alltid varit Icas styrka och det är viktigt att man inte glömmer bort det på nätet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11