23948sdkhjf

Deltidare får minst utbildning

Bort med allmän visstid, enkla jobb och sänkta ingångslöner och förbättra möjligheterna till yrkesväxling mitt i livet. Det föreslår en utredning från Handels.

Cecilia Berggren, utredare på Handelsanställdas förbund som skrivit rapporten "En kompetent handel, Omställning och kompetensförsörjning i handeln", uppger till Handelsnytt att det saknas kompetens inom handeln. Enligt Arbetsförmedlingens prognoser kommer kompetensbristen att öka. Samtidigt slutar var tredje butiksanställd varje år.

– Anledningen att så många handelsanställda vill byta bransch är på grund av de rådande arbetsvillkoren och på grund av brist på kompetensutveckling. Det är bara hälften av de anställda som får tillgång till kompetensutveckling. Minst utbildning har gruppen deltidsanställda butiksarbetare fått, säger Cecilia Berggren till Handelsnytt.

Rapporten framhåller att i stället för att använda sig av slimmad bemanning och otrygga anställningsformer måste arbetsgivare satsa mer på trygga arbetsvillkor och kompetensutveckling för att anställda ska vilja stanna kvar i branschen och för att lyckas rekrytera kompetent personal.

– Dels vill vi belysa behovet av att höja kompetensen. Det gör man inte genom att sänka några löner eller införa enkla jobb, det gör man genom att förbättra arbetsvillkoren och införa trygga anställningar så att fler stannar i branschen.

– För att få tryggare villkor i branschen krävs att anställningsformen allmän visstid slopas och att förslag om enkla jobb och sänkta ingångslöner stoppas. Dessutom behöver möjligheterna att yrkesväxla mitt i livet förbättras, bland annat genom att utbildnings- och studiestödssystemen anpassas bättre till de som jobbar, säger Cecilia Berggren.

I rapporten har 1 520 personer som är medlemmar i Handels tillfrågats av Novus om deras erfarenheter av kompetensutveckling. Underlag för rapporten är även specialbeställd statistik från SCB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078