23948sdkhjf

Ingen darkstore – satsar på egen e-handel

Ica Maxi-butiken väntar inte in någon darkstore. I går gick den egna e-handeln live med 100 order direkt från start. ”Extremt bra.”

Ica är som bekant på en e-handelsoffensiv och som Fri Köpenskap kunde avslöja förra veckan planerar kedjan sin nästa darkstore i Malmö. För tillfället tittar Ica främst på centrala lösningar i landets tre största städer men i takt med att nätvolymerna och konsumentintresset ökar kan det på sikt bli aktuellt med fler centrala plocklager. En butik som inte väntar på någon darkstore är Ica Maxi i Jönköping. I går gick butikens egna e-handel live.

Det gick mycket bra. Vi fick in nästan 100 order första dagen och i dag är vi uppe i 120, vilket är väldigt bra siffror för att vara så tidigt, säger handlaren Karl Ehn till Fri Köpenskap.

Butiken erbjuder både hemkörning och avhämtning men har gjort en stor satsning på en egen drive through med kapacitet att serva tre bilar åt gången.

Mycket smidig och populär men jag blev lite förvånad över exakt hur stor skillnad det blev. Bara 3 av 100 beställde hem maten, även om den andelen sannerligen lär öka framöver.

Totalt är e-handeln byggd för att kunna hantera en omsättning på omkring 60 miljoner kronor på ett år – vilket då skulle motsvara ungefär tio procent av omsättningen.

Det kan nog ta några år innan vi når upp till det, sedan om det blir tre eller fem år får vi se. Vi räknar i alla fall med att e-handeln omsätter omkring fem procent om ett år, säger Karl Ehn.

Än finns inga offentliga planer på någon darkstore i Jönköping, men kommunen har 138 000 invånare och ligger i ett intressant geografiskt läge 15 mil från Göteborg, där Ica planerar en ny darkstore. För ett par veckor sedan framkom exempelvis att konkurrenten Coop skickar varor från centrallagret i Kungens kurva till Linköping, drygt 20 mil. Men oavsett om Göteborgslagret skulle kunna täcka in Jönköping eller inte tänker Ica Maxi-butiken inte vänta. 

Vi får se vad som händer när den dagen kommer men tiden är mogen för oss så vi har ingen anledning att vänta. Dessutom ser jag ingen konflikt i en potentiell darkstore i området.

Uppstartskostnaderna till trots tror han ändå att effektivare plocksystem skulle kunna gynna butiken.

Dessutom kommer vår drive through nog att användas i den ena eller andra formen ändå, konstaterar Karl Ehn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062